Ton Kok

Ton KokAls jochie van een jaar of 15 kwam ik regelmatig bij een neef van me over de vloer en werd het een gewoonte om op zaterdagmiddag naar Beat-Club te kijken op de Duitse TV, waar ik kennis maakte met groepen als Chicken Shack, Canned Heat, Taste, Cream, Ten Years After etc. Een oudere neef liet me toen horen, waar al die groepen hun inspiratie vandaan haalden en zo maakte ik kennis met Muddy Waters.

Al snel sloeg ik geen enkel optreden in de regio over van bandjes als Cuby + Blizzards, Livin’ Blues en Oscar Benton. Heb sindsdien vrijwel alles van naam dat naar Nederland kwam live gezien, inclusief John Lee Hooker, de drie King’s, Albert Collins, Junior Wells, Buddy Guy, Luther Allison en wat al niet meer.

Ook werd het eerste bandje opgericht en hoewel ik me al snel van mijn muzikale beperkingen bewust was, ben ik lang met meer plezier dan talent blijven spelen. Nog steeds gaat er geen dag voorbij zonder even de gitaar ter hand te nemen.

Schrijven doe ik ook al mijn hele leven en ongeveer vijf of zes jaar geleden schreef ik een stukje over een concertbezoek op bluesforum.nl en daarna is het balletje een beetje gaan rollen. Hierna werd ik door een band gevraagd om een concertrecensie voor hen te schrijven en kort daarna om het team van thebluesman.nl te komen versterken en ook voor bobtjeblues.com te schrijven.

Ik heb onlangs een eerste bijdrage geleverd voor Blues Magazine en ben blij te mogen aanschuiven in het Real Roots Café. Ben op blues gebied niet echt een purist, maar vind wel dat dat ik de muziek moet kunnen herleiden tot de Afro-Amerikaanse beginselen. Dit alles naast mijn full time baan bij een grote financiële instelling. Ik ben verder gescheiden en vader van drie zonen.