Paul Jonker

Paul JonkerIk ben in 1953 geboren in de Haagse Moerwijk. Tijdens mijn tienerjaren groeide ik op met de beat-muziek (Beatles, Stones, Kinks) die mijn oudere zussen thuis draaiden. Mijn eerste Lp was A Days Futured Passed van The Moody Blues. Prachtig georkestreerde muziek waar ik nog graag naar luister. Door radioprogramma’s van Tineke, Hubert van Hoof, en Jan Donkers werd mijn muzikale smaak steeds breder.

Eind jaren ’70 begon ik met het verzamelen van Lp’s. In eerste instantie was dat gericht dat op het kopen van psychedelische albums uit de 60/70er jaren, blues en soul. Halverwege de jaren tachtig verschoof mijn interesse ook naar Country en Jazz. Live-muziek werd steeds belangrijker. Ik ging veel naar concerten. Vooral bluesartiesten die optraden in de Meervaart (Amsterdam) en in Vredenburg (Bluesestafette). Het North Sea Jazz was elk jaar mijn hoogtepunt.

In 1989 maakte ik met een tiental liefhebbers een georganiseerde muziekreis door de Zuidelijke Staten van Amerika. De muziekstad Austin maakte de meeste indruk. Een levendige, veelzijdige muziekscene met Texas Rock, Blues, Western Swing, Tex Mex, Singersongwriters, Polka en Country. Vanaf dat moment ging ik elk jaar naar Texas met af en toe uitstapjes naar de Mississippi Delta en Louisiana.

Vanaf 1991 ben ik gaan schrijven over muziek in Country Gazette. Ik vond het leuk om mijn reisimpressies en de liefde voor muziek met de lezer te delen. Nu schrijf ik al een aantal jaren voor Real Roots Cafe.

Muziek is voor mij vooral emotie en de menselijke stem is wellicht het mooiste instrument. Menig traantje heb ik weggepikt bij concerten van grote zangers als Van Morrison, Al Green, Ray Charles, Thad Cockrell en Milton Nascimento.