Meteen naar de inhoud

Anekdote van een DJ

Walhalla goes PinkPop 1973

Maanden aan voorbereidingen gingen vooraf, het zou en moest er één keer van komen, met s’en allen naar het Pinkpop festival in Geleen. Het bestuur en werkgroep van Walhalla hadden een draaiboek gemaakt. 48 zitplaatsen beschikbaar en – zover ik me het nog kan herinneren – gingen er maar 25 diehards mee. Tja en dan heb je toch nog 23 plaatsen over… What the hell, moeten we toen geroepen hebben, dat wordt weer een extra vakantiewerk weekje op de steenovens aan de overkant.

Pinkstermaandag 11 juni 1973 stond de Millingse busonderneming Egberts & Zonen voor de deur bij het Walhalla. Buschauffeur Linders was zoals altijd even nuchter als behulpzaam. Jongens maak jullie niet zo druk ik heb geen haast, we komen daar wel uit. Dat Linders nooit haast had wisten we allemaal uit ons dagelijkse school ritje van Millingen naar Nijmegen, maar dat de man ook nog over de nodige humor beschikte was compleet nieuw voor ons. We waren nog niet de polder uit of Linders zegt, waarom pikken jullie die lifters niet op? Die arme jongens en meisjes met dat bord PinkPop in hun handen willen best wel voor een prikkie mee reizen? Nu was Linders ons ook nog eens te slim af? We stonden met de mond vol tanden, dat weet ik me nog wel te herinneren. Zo gezegd zo gedaan, ons busje zat binnen de kortste keren helemaal vol. De arme sloebers betaalden – let even op – 10 gulden voor dit retourtje naar het Woodstock van Nederland.

Eenmaal aangekomen gaat chauffeur Linders op bezoek bij familieleden in de regio en de Walhalla bunch duikt, gewapend met zwart landbouwplastic onder de arm, het terrein van Pinkpop op. Velen van ons maakten het debuut op PinkPop. Zelf moest ik nog 16 jaar worden, dus ik was zo groen, als het gras van sportpark Geleen. Achteraf realiseer ik me plots dat ik wel eens de jongste van het gezelschap moet zijn geweest. Het landbouwplastic – vast en zeker afkomstig uit de Boerenbond van Thé Bach – was amper ontvouwd of de kratten Brand bier werden al aangesleept en opgestapeld. Heus luitjes tijden zijn in feite niet veranderd! Het was warm, heel warm. Hoe hou je in vredesnaam dat bier nou koud? Niet dus! Niet lullen snel drinken was het motto. Zonder in detail te willen treden kan ik jullie vertellen dat ik dat laatste zeker heb ondervonden.

Maar ik kwam natuurlijk voor de muziek en ik was dan ook zo trots als een pauw om oog in oog gestaan te hebben met Joe Egan en Gerry Rafferty (Stealers Wheel) Kent u die deuntjes nog, Late Again en Stuck In The Middle With You? Ik zat letterlijk en figuurlijk met een schone Duitse, afkomstig uit Oberhausen, stuck in the middle. Verder waren daar ook nog Jeff Beck, Tim Bogart en Carmini Appice, Colin Blunstone, Fairport Convention, Alquin en de gitaar tandem van Andy Powell en Martin Turner van Wishbone Ash. Time Was, The King Will Come, Warrior, Phoenix, No Easy Road en Blowin’ Free zijn een paar liedjes die nog steeds gegrift staan in mijn geheugen. Als koningen kwamen we, wij voelden ons strijders, en ja er werd flink gezopen en een stevig potje geblowd, maar als een Phoenix herrezen wij uit de as. We zaten namelijk allemaal, inclusief onze hobo’s, netjes op tijd in het bussie van Egberts & Zonen, met chauffeur Linders. Wat vliegt de tijd, Time Was.

Het Walhalla versus het Real Roots Café

Nu bijna 47 jaar later draagt deze voormalig DJ en radiomaker dit virtuele Café op aan de meest futuristische rock tempel van Millingen aan de Rijn. Muziek, in de breedste zin van het woord, creativiteit, gezelligheid en het avontuur was waar het allemaal omdraaide. Stap voor stap iets opbouwen en ervoor zorg dragen, alsof het van je zelf was. Nee geen voorgekauwde hangplek voor jongeren maar pure jeugdige zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Het Real Roots Café pakte, voor een deel, de draad weer op. In 1995 ging men verder daar waar het Walhalla noodgedwongen mee moest stoppen. Stap voor stap manoeuvreren in een nieuw digitale tijdperk, die nog steeds razendsnel verandert. Het Real Roots Café creëert de atmosfeer waar de belevenissen en ervaringen weer verteld worden.

Scroll To Top