Jan Janssen

Jan Janssen

Volgens mijn moeder deinde ik al in het looprek mee met het liedje “als de boerinnetjes met de rokjes zwaaien”. Groeide echter op met muziek van o.a. Otis Redding, Grand Funk Railroad, Wishbone Ash, Black Sabbath, The Free, Buffalo Springfield, Led Zeppelin, Deep Purple etc. Op mijn dertiende (1973) debuteerde ik op PinkPop in Geleen om favoriete bandje Wishbone Ash te zien. Teveel drank en ik weet wat niet meer gooide roet in het eten. Lees hier de anekdote van een DJ “Walhalla goes PinkPop

In die tijd draaide ik ook plaatjes in de plaatselijke jeugdsociëteit “Het Walhalla”. Mijn voorliefde voor alternatieve muziek stak ik toen al niet onder stoelen of banken. Toen op 12 november 1973 de jeugdsociëteit in vlammen opging maakte een ondernemende kroegbaas daar handig gebruik van. Hij toverde zijn kroeg om in een Discotheek. Als DJ maakte ik kennis met meer populaire muziekstromingen zoals die van Stealers Wheel, Steely Dan, The Doobie Brothers, Crosby Stills Nash & Young en The Eagles etc. Maar wortels van de beste Amerikaanse roots muziek lagen wat mij betreft al bij de uit Springfield, Missouri afkomstige band The Ozark Mountain Daredevils. Ben daar, tot op de dag van vandaag, altijd trouw aangebleven.

In die tijd ware DJ concoursen aan de orde van de dag. Sleepte een aantal leuke prijzen in de wacht en belande plotseling, maar voor korte duur, in Hilversum. Daar leerde ik een aantal gerenommeerde DJ’s kennen die nu nog steeds de scepter zwaaien. Daarop terugkijkend moet ik nu concluderen dat de heren DJ’s toen ook al niet echt warm liepen om goede alternatieve muziek te ontdekken. Platenmaatschappijen en hun stromannen (pluggers) stopte zorgvuldig hun postvakjes vol met “inhoud”.

Was een “late bloomer” want pas in mijn late studiejaren begon ik echt interesse te krijgen in de omgang met computers. Aangespoord door een vriend verstrooide ik al vanaf half jaren negentig mijn muziekontdekkingen via het World Wide Web. Met een 14 K 4 modem werd vlijtig reeds bestaande en nieuwe contacten aangeboord. Het Internet stond in Nederland nog in de kinderschoenen. Het was een prachtige tijd veel experimenteren en schelden als de verbinding het weer eens niet deed.

Via een live akoestisch concert, dat Jimmy LaFave gaf in 1995 in O42 in Nijmegen, belande ik op het verjaardagsfeestje dat Munich Records gaf in De Vredenburg in Utrecht. Het waren LaFave en zijn vrienden Wyckham Porteous, Michael Fracasso, Abra Moore en Mark Shumate die mij introduceerde de wereld die wij tegenwoordig Americana noemen. Daar ontdekte ik pas echt dat ik niet alleen stond in mijn interesse voor roots muziek. Geïnspireerd door wat de revue passeerde die dag, begon ik daags daarna fanatiek te sleutelen aan mijn eerste echte website. Ik bouwde de website met Microsoft Word 2.0. De losse A4tjes noemde ik toen “JJ’s Alternative Music Corner”. Het duurde niet lang of ik stond middenin wat nu The American Roots Music scene heet. Ik zie mezelf nog zitten met Neal Casal op die beroemde leren sofa in de catacombe van Paradiso, Amsterdam. Daar ontmoete ik trouwens ook voor het eerst popjournalist Jip Golsteijn (RIP). Zijn muziekpagina, in de zaterdag editie van de Telegraaf, las ik altijd in een zucht uit. Onderwerp van gesprek was het legendarische album van The Ozark Mountain Daredevils “It’ll shine when it shines”. De woorden van deze held staan nog altijd gegrift in mijn geheugen “Keep on the good work hillbilly”. Toen Golsteijn, in februari 2002, plotseling overleed stierf daarmee, wat mij betreft, ook het hart van de popjournalistiek Nederland.

In 1998 begon ik als roots radio DJ bij de lokale omroep Milbergen (WFM 107.1). Samen met mijn geluidstechnicus en singer-songwriter Serge Epskamp haalden wij live unplugged sessies in de radio studio. Namen als David Munyon, Joseph Parsons, Rick Ellis, Eugene Ruffolo, Nadine, Jeff & Vida, Lisa Wynn en Shannon Lyon schoven moeiteloos voor onze microfoons. Even later echter pakte er zich donkere wolken samen boven het Real Roots Café. Ik moest, begin 2002, noodgedwongen stopten met de etheruitzendingen van het Real Roots Café via de lokale omroep. Ik wil daarover eigenlijk niet veel meer kwijt. De interne problemen binnen de omroep stapelden zich steeds hoger op. Serge en ik voelden ons slachtoffer van een misdrijf waarbij de werkelijke dader vrijuit ging. Een vertrouwensband brak en daarmee ook ons muzikale hart. Het was triest voor onze trouwe luisteraars maar onze eigen geloofwaardigheid, waarde en normen kwamen ter discussie staan. Luister naar een greep uit de interviews die ik had tijdens de Real Roots Café radio uitzendingen via WFM 107.1.

De tijd en daarmee de snelheid van het internet stonden niet stil. Eind 2002 claimde ik het domein voor de Real Roots Café website. Intussen is het Real Roots Café vastgelegd als merknaam. Al zeg ik het zelf, mijn ICT affiniteit in combinatie met mijn muzikale idealen worden verbluffend eenvoudig aan de bezoekers van het Real Roots Café voorgelegd. Ik ben daar eigenlijk best wel trots op, mag dat?