Ga naar de inhoud

Arab Strap, I’m Totally Fine With It, Don’t Give A Fuck Anymore

Arab Strap, I’m Totally Fine With It, Don’t Give A Fuck AnymoreAs soon as we started this it felt like album two. Aidan Moffat, vocalist en drummer van het duo Arap Strap is in het persschrijven eerlijk over het achtste album van Arab Strap. Geen borstklopperij over vooruitgang en nieuw ingeslagen wegen. The plan was to release a bunch of singles ather than an album. So, we started making quite upbeat, catchy and dynamic songs. But then we started adding more different songs and it became an album. It’s been over two years working slowly on this one, probably the longest it’s taken us to make a record.

Philophobia was in 1998 het tweede album na debuut The Week Never Starts Round Here (1996) van het Schotse duo. En over jaren tussen langspelers gesproken: Album The Last Romance verscheen in 2005, zestien jaren later was er de zevende langspeler As Days Get Dark. Laat het duidelijk dat Aidan Moffat en Malcolm Middleton het vullen van een persschrijven als noodzakelijk kwaad zien en niet uitweiden over pauzes tussen releases. Lange en mistige titels passen naadloos in zo’n schrijven.

I’m Totally Fine With It – Don’t Give A Fuck Anymore is het achtste album van Arab Strap. De band maakt indierock met een belangrijke plaats voor de toetsen van multi-instrumentalist Malcolm Middleton. De teksten van het tweetal klinken bij een eerste beluistering wat verveeld, maar getuigen al jaren van een open blik op de maatschappij. Het is daarom leuk om bij een nieuwe release terug te luisteren naar eerdere releases. En inderdaad, debuut The Week Never Starts Round Here van 1995 klinkt voor een groot gedeelte als Philophobia (1998). En die release past bij As Days Get Dark uit 2021. Zo speelt Arab Strap al jaren indierock met heel veel kwaliteit.

Nieuwe thema’s zijn er overigens ook. De groep zingt in ‘Bliss’ over het online terroriseren van vrouwen. By the worst kind of cowards, voegt Moffat toe. Als laatste kaart de groep in ‘Summer Season’ de veranderingen na de pandemie aan. I realised that’s what I was writing about and that most of the songs are about connection, or the lack of connection. Zo speelt het duo met nieuwe thema’s. In 2024 musiceert de groep met herkenbare indierock over belangrijke thema’s. Zet in de collectie Arab Strap op een plek dichtbij speler. Het duo maakt niet alleen prima en herkenbare indie, Moffat en Middleton gaan belangrijke zaken niet uit de weg. Ze geven wel degelijk a fuck. (Rock Action)