Ga naar de inhoud

Carl Solomon, The Whisper

Carl Solomon, The WhisperCarl Solomon is de naam van een in de USA bekende dichter/schrijver van de beat-generatie, een tijdgenoot en vriend van Allen Ginsberg en William S. Burroughs. De Carl Solomon van deze recensie is een singer-songwriter die opgroeide in Brooklyn en nu woont in Baltimore. In Liberty Hill, een voorstadje van Austin in Texas, werd deze vierde CD  van hem opgenomen. Ik sprak en zag hem ooit in 2016 tijdens het befaamde SXSW festival in Austin, TX en zijn optreden beviel mij zeer. Een bescheiden man met een talent voor het schrijven van subtiele songs, heel ingetogen en met mooie observaties. Je moet de man plaatsen in het rijtje ‘storytellers’ zoals John Prine, Leonard Cohen, Guy Clark en vooral Jeff Talmadge (binnenkort na een stilte van 10 jaar komt een nieuwe CD van hem uit, ik schrijf er tzt over). Carl noemt zichzelf een ‘weaver of New Americana tales’ en verblijdt ons met 10 nieuwe songs op deze prachtige CD. De ballades zijn in de meerderheid op de CD, met ‘Go West, My Friend’, ‘Only The Moon Knows’, ‘The Whisper’en ‘You, Me, Us’’. ‘Singing With The Ghost is een vlot countrydeuntje met een hoofdrol voor de pedal steel van Dave Pearlman, het daarop volgende ‘Window Shopping For Jesus’ tapt uit hetzelfde countryvaatje. In de begeleiding horen we verder naast de obligate gitaren, bas en drums (speciale vermelding voor de drummer, Merel (voor ons een meisjesnaam, in de USA bepaald niet) Bregante horen we piano, orgel, Wurlitzer, accordeon, Pad (what?) en fiddle. Het iets vlottere nummer ‘Crime Of Silence’ doet enigszins denken aan ‘Bad Moon Rising van Creedence Clearwater Revival.

Net als de voorganger ‘Simple Things’ (2015) is ‘The Whisper een mooie, gevoelige en indringende CD van een man die het verdient om meer aandacht te krijgen. Schitterende liedjes, een dijk van een singer-songwriter van het ingetogen, gevoelige type. De CD is opgedragen aan Jenny Joyce, naar ik aanneem zijn gezellin: ‘surrounding me with beauty and love’ schrijft Carl onder meer. (Independent)