Meteen naar de inhoud

Lazy afternoon, Just As Poor As Before

Zweden is een land waar veel leuke Americana artiesten wonen. Bo Ahlbertz is een oude country-rocker met een stem à la Willem Duyn, aka Big Mouth van Mouth and MacNeal. Bo haakt meer dan ons vrolijke duo aan bij de countrymuziek. De man is al bijna 40 jaar actief in de muziek, begon in 1975 in Stockholm, maar verkaste spoedig met de folkband Patrask (Zweedse pop-folk met Ierse invloeden) naar Gotland, een Zweeds eiland in de Oostzee. Nadat Patrask aan het vervagen was kwam er ruimte voor solo-projecten, waaronder het aangename ‘Lazy afternoon’, onder eigen naam, uit 2013. ‘Lazy Afternoon’ werd de naam voor een band onder zijn leiding, zeven heerlijke musici uit het ruim opgezette Zweden.

Na het vrolijke ‘Almost Home’ uit 2019 komt nu de opvolger ‘Just As Poor as Before’’. Of die titel slaat op het povere bestaan van een musicus weet ik niet, maar feit is dat deze nieuwe CD weer vol staat met heerlijke vrolijke muziek. De accordeon speelt een hoofdrol naast de obligate Americana-instrumenten als fiddle, banjo en dobro. Gitaren, drums, bas, washboard  zorgen voor de ritmische ondersteuning. Lazy Afternoon brengt een aanstekelijk mengsel van country, folk, rock, blues, cajun en pop, een soort fosfaatvrije muziek, waarbij het aangenaam wegdeinen is. Ik bespeur qua sfeer een verwantschap met onze George Baker. Lekkere melodietjes, begrijpelijke teksten, zoals in “Summer Wind’: ‘When I walk down the harbour lane, not a cloud there is in the sky. Summer wind dancing salsa with me and I’m feeling so free. Sitting down at the coffee shop watching people pass by’. Heerlijk ongedwongen toch. Bo speelt soms weer op zijn bouzouki (10-stringed Irish bouzouki om precies te zijn), de andere exoot in de begeleiding is de melodieën.

Ik heb een zwak voor de ongedwongen muziek van Bo en zijn Lazy Afternoon. Compliment voor de mooie verpakking met een uitvouwbaar vel met info en teksten. Vrolijkheid troef! (Independent, Paraply Records)

Scroll To Top