Ga naar de inhoud

Sean Webster meer dan een blueszanger alleen

Nog niet zolang geleden schreeuwde Johan Derksen van de daken dat de uit Sheffield afkomstige maar in Giethoorn wonende Sean Webster de beste blueszanger is die er in Nederland rondloopt. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ondergetekende deze Grolloose bluesmuziek spreekbuis niet altijd even serieus neemt. Waren het niet dat we onlangs kennismaakte Sean Webster’s akoestische album Almost. Webster gooit het over een totaal andere boeg als je dat vergelijkt met het ook onlangs verschenen band album Three Nights Live. Dat maakte nieuwsgierig en ik was benieuwd hoe hij deze prachtige akoestische songs, nu met publiek erbij, over de bühne zou brengen.

Foto: Gijs Kroes (www.gijskroes.nl)

Op zondagmiddag 20 maart zat Sean Webster op het kleine huiskamerpodium in Grand Café De M’ooije Waard in Millingen aan de Rijn. Het visitekaartje werd afgegeven met de cover Roxanne van The Police. Meteen wordt duidelijk dat Webster het van zijn natuurlijk stemgeluid moet hebben. Wat een volume en zuiverheid! Wat volgt is een aaneenschakeling van niet alleen bekende covers maar ook eigen nummers. Alle songs kregen een Sean Webster invulling. Het tempo is wat traag maar daar stond weer tegenover dat de songs met uiterste precisie hun doel bereiken, namelijk het publiek raken. Binnen een mum van tijd was de eerste set al voorbij, dat zegt genoeg denk ik.

Foto: Gijs Kroes (www.gijskroes.nl)

De tweede set geen verrassingen meer. Wat opvalt is de presentatie en de story telling tussen de liedjes door. Webster is weinig spraakzaam en weet bij vlagen contact te leggen met het publiek. Het luisterpubliek daarentegen gedraagt zich uitermate gedisciplineerd. Tijdens de liedjes vielen er stiltes waarbij je een speld kon horen vallen. Dat viel met name op tijdens de Etta James cover I’d Rather Go Blind, waarbij Webster net iets buiten zijn microfoon zijn stemvolume liet gelden. Kippenvel, hoor ik om mij heen. Even later miste Webster de kans om het publiek mee te laten zingen of neuriën met Eric Clapton’s hartverscheurende Tears In Heaven. Deze communicatieve en interactieve eigenschappen zijn natuurlijk aan te leren maar wat je ziet is een muzikant die waakt over zijn eigen kwaliteiten.

Foto: Gijs Kroes (www.gijskroes.nl)

Samengevat de zeer sympathiek overkomende Sean Webster is meer dan alleen een blueszanger. Sorry Johan! Sean Webster’s favoriete songs, of ze nu van BB King John Hiatt, Marc Broussard of van Chris Stapleton zijn, ze kregen allemaal hun specifieke Sean Webster treat. Dat laatste sprak de gezellig en goed gevulde huiskamer van Grand Café De M’ooije Waard duidelijk aan. Op zondagmiddag 24 april 2022 is de Belgische bluesgitarist en singer-songwriter Guy Verlinde te gast. Met vallen en opstaan wordt het wel wat daar in Millingen.

Foto: Gijs Kroes (www.gijskroes.nl)