Meteen naar de inhoud

Sophie Janna, Wide World

Het overkomt je weleens. Er komt een geluid voorbij. Iemand ritst een jas dicht en ineens sta je op de camping je tentje open te ritsen op de eerste vakantie zonder je ouders. In een kalme branding klapt er met een doffe dreun toch ineens een golf om en je bent jaren terug op het strand van het dorp waar je woonde. Uit je speakers klinkt “Laurels”, dit keer door Sophie Janna gespeelt en gezongen, en je bent terug in de eerste zelfstandige vierkante meters van je bestaan. Tja, muziek doet heel mooie dingen met ons brein.

“Laurels” (voluit “Green Grows The Laurel”) is, gezongen door Sandy Denny, één van de mooiste Ierse folksongmelodieën ooit. Janna durft het, fijnzinnig begeleid door Janos Koolen op klarinet, ook aan. Sterker nog: haar eerste soloalbum, vol prachtig gezongen en gespeelde folksongs, uit 2014 draagt dezelfde titel.

Deze review dreigt ondersteboven geschreven te worden. Even terug naar het begin dus. Sophie Janna ontdekt als West-Friezin de traditionele folk tijdens de periode dat ze in Schotland woont en neemt de oude songs mee naar Amsterdam. Met de folkgroep “Hot Griselda” neemt ze in 2011 het album “Tinderbox” op. Met de uilleann pipe als middelpunt een heerlijk eigengereid stevig folkalbum. Samen met Margot Merah vormt ze het duo “The Lasses”. Drie studioalbums maken ze: “The Lasse” in 2012 “Daughters” in 2015, “Undone” in 2019. Twee elkaar loepzuiver en sfeervol aanvullende stemmen, acapella of met gitaar, bodhran en een enkele verrassende strijker en blazer. Ze treffen de Ierse/Schotse en de daaruit voortgekomen Amerikaanse folk, op een heel sfeervolle basale manier. Live zijn ze samen met de Amerikaanse violist Kathryn Clairete te horen op het album “Live At De Parel” (Utrecht)

De folk uit de Keltische oorden is nooit ver weggeweest. Wel vaak naar de achtergrond gedrongen, maar als het geweld van een stroom vrij ongenuanceerde muzikale activiteiten ons bang te moede wordt zijn er steeds weer muzikanten die de folk herontdekken, bewerken en er het hunne mee doen. Vaak helemaal terug gaan naar het kleine intieme spelen in café en pub. Folk heeft grote namen gekend. Ze allemaal noemen is te riskant omdat je altijd iemand over het hoofd ziet maar voor mij zijn Sandy Denny, Steeleye Span, Pentangle en de leden van familie Carther/Waterson de muzikanten die grote indruk gemaakt hebben en nog met regelmaat mijn huiskamer vullen. Het mooie is dat muzikanten die de Keltische folk oppakken er vaak zo fraai zorgvuldig mee om gaan. Zeker daar waar het de ballades betreft. Het maken van eigen songs in de traditie van, maakt het nog eens extra waardevol. De Folk blijft daarmee in leven en dat is ook wat mij zo doet opveren bij de muziek van Sophie Janna en wat ze op de maxi EP “Wide World” zo mooi laat horen. Acht songs, vier eigen songs opgenomen in Oxford. Drie van de vier nog een keer in een volledig akoestische versie met Janos Koolen en Kaspar Laval op bouzouki. Het album sluit met de eerder genoemde traditional “Laurels”.

De songs ademen folk maar zijn met Amerikaanse singer-songwriter invloeden gecomponeerd. Titelsong “Wide World” is van een kalme kabbelende schoonheid. Op een geneuriede basesmelodie ontvouwt zich een warmbloedig troostrijk “slaaplied” voor alle leeftijden. “Starlight”, getokkeld op gitaar en begeleid op piano, is een mijmering over vergane liefde onder de sterrenhemel. “Here Now” heeft een fraaie galmende gitaar onder het verder akoestisch gespeelde en door klarinet begeleide lied. Gaan of blijven, een discrepantie tussen daar waar je wil zijn en wat je wil doen. “Nightfall” is een lied over vertrouwen. Een dreigende weersverandering tijdens het schrijven wordt door drums, elektrische gitaar en viool in (geluids)beeld gebracht. Mooi is dat deze song ook in de akoestische versie, met naast gitaar de mandoline als tweede instrument, niet aan kracht inboet. Dat gaat ook op voor de andere twee akoestische uitvoeringen. De melodieën zijn uitermate sterk en om de heldere kracht van Janna’s stem kan niemand heen.

Blij ben ik met deze songs. Ga ze horen en, als onverzadigbare liefhebber, verlangen naar meer.

Scroll To Top