Meteen naar de inhoud

GOV”T MULE, Heavy Load Blues

Gov’t Mule werd in 1994 opgericht als side-project door de Allman Brothers Band leden Warren Haynes. Allen Woody en drummer Matt Abts. Woody kwam in 2000 te overlijden. Naast Haynes (gitaar/zang), Abts (drums) bestaat de band momenteel uit Jorgen Carsson (bas) en Danny Louis (toetsen/gitaar/achtergrond zang). In de loop der jaren zijn er een kleine twintig albums van de band verschenen en waren veel van hun concerten via de website van de band te downloaden. Met allemaal een verschillende setlist. Behalve dat vrijwel al hun CD’s positief werden ontvangen door critici en fans, ligt de grote kracht in de lange inspirerende live optredens. Gov’t Mule wordt vaak geassocieerd met blues en hoewel er zelden tijdens hun shows bluesnummers ontbreken is ‘Heavy Load Blues” naar eigen zeggen hun eerste bluesalbum.

De nummers werden live opgenomen in de studio en werd de band aangevuld met de blazers Pam Fleming (trompet), Jenny Hill (bariton en tenorsax) en Buford O’Sullivan (trombome), terwijl de harmonica partijen voor rekening komen van Hook Herrera.

De CD start met een lekkere shuffle, de op de Elmore James gebaseerde versie van Leroy Carr’s “Blues Before Sunrise”. Op “Hole In My Soul” vullen de blazers deze ballad lekker aan. Dit nummer zou overigens perfect gepast hebben op het repertoire van de Allman Brothers. In sommige nummers, zoals “Snatch It Back And Hold It” (Junioir Wells) en “I Ask For Water (She Gave Me Gasoline)” (Howlin’ Wo;f) wordt er toch door de heren lekker op los gejammed. Twee akoestische nummers, “Heavy Load” en “Black Horizon” zorgen voor lekkere rustpuntjes. En eindelijk heeft Warren Haynes het door hem geschreven in “If Heartaches Where Nickels” op CD gezet, nadat Kenny Neal, Leslie West en Joe Bonamassa al prima versies van dit nummer hadden uitgebracht.

Gezegd moet worden dat de heren een prima album hebben afgeleverd. Er is zelfs een Deluxe editie op de markt met een Bonus CD met nog acht nummers. Zonder meer een aanrader en voor mij op dit moment wel de CD van het jaar.

Scroll To Top