Meteen naar de inhoud

Matthews Baartmans Conspiracy, Distant Chatter

Iain Matthews (oorspronkelijk Iain Matthew McDonald) is een grootheid in de folkmuziek en aanverwante stromingen. Hij was in 1968 en van de originele leden van de legendarische Fairport Convention. Zijn muzikale wegen (hij omarmde in zijn carrière folk, folkrock, alternatieve rock, country, jazz) leidden vervolgens begin jaren 70  naar Matthews Southern Comfort, een Britse Americanaband van het eerste uur. Vele andere projecten werden zijn deel, stilzitten is er bij Iain niet bij. Ik noem Plainsong (met in eerste instantie het legendarische album ‘In Search of Amelia Earhardt’ uit 1972) en daarna diverse andere bezettingen met die naam. Er was in 2001 een prachtig project met Eliza Gilkyson en onze Ad Vanderveen: ’More Than a Song’. In 2000 bracht de liefde hem in ons Limburg, waar hij in Horst zijn woonplaats vond. Er kwam in 2010 een revival van Matthews Southern Comfort, met in 2017 louter Nederlandse geweldenaars in de gelederen, waaronder supergitarist BJ Baartmans (Iain en hij ontmoetten elkaar in 2003 in een muziekcafé in Horst).

Ook BJ heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, hij werd door talloze artiesten uit buitenland en Nederland gevraagd als sideman en heeft een aantal indrukwekkende CD’s op zijn naam staan. In 2020 begonnen BJ en Iain een nieuwe samenwerking onder de naam Matthews Baartmans Conspiracy (samenzwering), ze schreven songs samen, tekst Iain en muziek BJ. Het leverde de prachtige en gevoelige CD ‘Distant Chatter’ op. Een uitermate geslaagd project, waarbij de prachtige soepele stem van Matthews en het heerlijke (mooi ingetogen) snarenspel van BJ fantastisch samen gaan. En in de teksten regelmatig verwijzingen naar de nieuwe gekte, COVID -19. Bijvoorbeeld in ‘Fourteen Months’: ‘Call it lockdown, rage and rant, just call it anything you want. A call to arms for what it’s worth, me, I call it hell on earth’.

Wat kan ik nog meer zeggen. Twee kanjers zijn samen superkanjer! Wat een sublieme CD, het zoveelste superproject van beide heren. (MIG Records).

Scroll To Top