Meteen naar de inhoud

Gordie Tentrees, Mean Old World

Met ‘Mean Old World’ is Canadees Gordie Tentrees aan zijn achtste CD toe. Gordie woont in Yukon, in het noorden van Canada dus, waar het lekker koud is in de winter. De CD werd in een week in januari 2019 bij een temperatuur van -35C opgenomen in Whitehorse, Yukon. Met slechts drie companen, Bob Hamilton (bas, pedal steel, mandoline, telecaster, percussie, dobro, archtop), diens broer Patrick Hamilton (drums, kick drum, banjo’s, synthesizer, tambourine, harmony vocals) en Jaxon Haldane ( banjo, elektrische gitaar, harmony vocals, mandoline, fiddle saw (gewoon een zingende zaag, alleen in het nummer ‘Train is Gone’ te horen en klinkt als een theremin), Gordie zingt en speelt de akoestische gitaar, harmonica en bottleneck dobro. En de CD is niets minder dan een Americana-juweel, een tiental songs in een uiterst gevarieerde setting, van country via blues, folk, bluegrass en rock. Bij tijden doet Gordie mij sterk denken aan die andere Canadese grootheid, Corb Lund, met name de stem. De inspiratie voor de nummers op de CD komt uit het leven van zijn familie en met name zijn eigen levensroute: ooit zelf een foster kind, later ook een foster parent (songs ‘Rosetta’ en ‘Every Child’: ‘Do they know, your favorite color, how you love, both your mothers?’ gaan hierover), ooit een bokser (de song ‘Ring Speed’ gaat hierover: ‘Hit below the belt, beat tot he punch, never give the power half the chance, bangers, boxers, take out the lunch’).

Een hele bijzondere kerel, deze Gordie. Zijn teksten zijn indringend en verdienen een goede bestudering om de essentie te begrijpen. Prachtige CD, luister maar eens.  (independent)

Scroll To Top