Meteen naar de inhoud

Allan Thomas, The Journey

Schrikken! In het stemmige titelnummer dat het album opent, wordt na een minuut en dertig seconden het refrein ingezet.

Vaya con dios, mi amigo.
May you find your way on every winding road.
May we meet again on the journey.

Het zoetsappige ‘Vaya Con Dios’ werd geschreven door Inez James, Buddy Pepper en Larry Russell en verscheen in de versie van Anita O’Day in 1952. Het liedje was jaren later succesvol in een versie van de Volendamse Cats! En dan zijn die zinnen in 2021 plots te horen op een track van Allan Thomas.

Het is een wonderlijke reis die Allan Thomas aflegt. De Amerikaan mixt folk en jazz en bewaart vriendelijke roddels voor de teksten. De stemmige muziek doet denken aan Steely Dan. Ja, Walter Becker en Donald Fagan worden zelfs letterlijk aangeroepen in ‘Van’. Thomas krijgt net zo gemakkelijk het publiek in een rokerig jazzcafé stil. Bij alles bewaart hij het overzicht, deelt op een vriendelijke manier de lakens uit. Thomas was en is de baas in de studio en op de planken. Hij weet hoe de liedjes zullen gaan klinken. Titelnummer ‘The Journey’ meandert naar een einde en mist alleen een eruptie ter afsluiting.

Allan Thomas gaat al vele jaren mee en de lijst met albums is indrukwekend. Gek genoeg duurde het achttien jaren voor er na zijn debuut opvolger The Island (1989) verscheen. Album nummer drie zag het daglicht in 1997 Making Up For Lost Time liet – weer – tien jaren op zich wachten. In elke recensie valt een lange rij van bevriende medewerkers te lezen, dus voor The Journey blijft die – hier – achterwege. Wel een speciale vermelding voor de ritmesectie bestaande uit bassist Jimmy Johnson en drummer Keith Carlock. Het gemak waarmee dit duo de gedachtespinsels van Thomas omzet in swingende melodieën is verbluffend.

De track ‘The Journey’ komt niet los van de zoete versie uit 1952,  ‘Devil’s Rock’ is even later bepaald geen rock ‘n’ roll maar een door Thomas voorgedragen tekst over de geneugten van het leven van een zeeman. Het nummer wint aan kracht door de spaarzame maar juiste toetsenpartijen van Michael Ruff.  ‘Change Of Plans’ is een rustige popsong waarop het prettig wegdromen is, waarna ‘The Invisible Man’ afsluit. Thomas vertelt een verhaal over een onzichtbare  man, opnieuw schaars van muziek voorzien. De luisteraar kan kiezen voor luisteren of op The Journey op zoek gaan naar de meer overtuigende jazzpop.

The Journey is een product van een muzikant die kan terugkijken op een imponerende carrière en toch nog wat nieuwe nummers wil laten horen. Af en toe herhaalt Thomas eerder gebruikte muzikale trucs uit zijn lange loopbaan, op andere momenten weet hij superieure muziek te produceren. Deze langspeler duurt ruim tweeënvijftig minuten, is af en toe heel erg 2021 en op andere momenten een soms wat zouteloze herhaling van eerdere zetten. In alle gevallen bindt Allan Thomas de toehoorder en verbaast. (Black Bamboo Recordings)

Scroll To Top