Meteen naar de inhoud

Abby Posner, Kisbee Ring

Leuk feitje: een Kisbee Ring (vernoemd naar Thomas Kisbee, de uitvinder ervan) is een reddingsboei, bedoeld als redding voor iemand die te water is geraakt om zo verdrinking te voorkomen. Een toepasselijke metafoor als titel voor het nieuwe album van de Amerikaanse singer-songwriter Abby Posner, want de nummers op de plaat handelen over onrust en onrecht en de noodzaak hulp te krijgen terwijl je op een donkere plek bent of ‘verdwaald op zee’. Mooi detail is dan ook dat ze op de hoesfoto een reddingsboei meedraagt.

Posner is een multitalent die al vele jaren actief is in de muziekscene en culturele sector. Zo bracht ze al meerdere albums en singles uit, componeerde ze muziek voor diverse commercials, tv, films en radioshows, vormde ze in 2015 de indiefolkband ‘Abby and The Myth’ en bespeelt ze talloze instrumenten. Kisbee Ring is haar nieuwste album dat in november verschijnt en ook op deze plaat heeft ze alle instrumenten weer zelf bespeeld, de nummers geschreven en gearrangeerd en zelf de productie en mix gedaan.  Op ‘Wishing Well’ speelt M’Gilvry Allen de fiddle en doen Mary Scholz op ‘Joshua Tree’ en Ross Newhouse op ‘Wishing Well’ de gastvocalen.

Bijzonder ernstig en treurig de coronapandemie en de lockdown de afgelopen anderhalf jaar, maar als we toch een (miniem) lichtpuntje mogen noemen is dat de pandemie blijkbaar heeft gezorgd voor een herbezinning en een bulk nieuwe schitterende albums, opgenomen tijdens de lockdown. Ook Posner is daarop geen uitzondering. ‘Over the last year and a half, I went through a lot of changes, as most of us did….. and I learned that the only person who can really save me is me. Making this album was the life preserver that I needed to get me through 2020’ zoals ze er over zegt.  Kisbee Ring presenteert 10 nummers en heeft een speelduur van krap 33 minuten. De stijl varieert van folk tot americana en country flavoured, met langzame nummers en meer uptempo, al doen de ‘hokjes’ geen recht aan de diversiteit van de plaat. Het schitterende ‘Joshua Tree’ bijvoorbeeld neigt door de prachtige close harmony zang en mooie slide bijna naar gospelcountry. ‘Fall Apart’ is warmbloedig, terwijl het pakkende ‘Digging Corners’ spaarzame begeleiding heeft en alleen de zang en gitaar van Posner.  De bijna nonchalante zang van Abby (in de positieve zin) doet je welhaast vergeten dat de teksten vrij diep zijn. Goed luisteren dus, want er gaat een enorme zeggingskracht uit van de nummers die je na vluchtig luisteren er niet uithaalt. ‘Blind Spots’ bijvoorbeeld is geïnspireerd door de raciale moord op George Floyd vorig jaar en daar ontving Posner een ‘Give me Shelter in Place Songwriting Award voor. Abby Posner gaf aan dat ze ‘wanted to create a warm, vintage sound….I wanted it to feel like the listener was getting an auditory hug.’ Met Kisbee Ring slaagt ze volledig in die opzet. Uitstekende nummers met prachtige zang en songs met een aansprekende gelaagde betekenis.

Scroll To Top