Meteen naar de inhoud

The Wild Feathers, Alvarado

De eerste aanslagen op de gitaar klinken rauw, alsof de gitarist het juiste geluid nog moet vinden. Na iets minder dan vijftig seconden glijdt de track naar een soepel Amerikaans rockgeluid. ‘Alvarado’, de titel van het openingsnummer, is een plek om te bezoeken. De vijf muzikanten van The Wild Feathers zouden het nummer eindeloos kunnen spelen en de luisteraar mee willen nemen naar elke steeg en plein in Alvarado. Vanaf de hoeken van de straten zou de groep nummers kunnen spelen om uiteindelijk op te treden op een podium waar geïnteresseerde bewoners een stoel vinden om te luisteren naar de band.

Nashville, Tennessee, het jaar 2010. Ricky Young, Joel King en Taylor Burns zijn het hart en het brein van het dat jaar opgerichte The Wild Feathers. Drummer Ben Dumas en multi-instrumentalist Brett Moore sluiten later aan. De eerste zelf gecomponeerde liedjes barsten uit de voegen door de voluit gespeelde countryrock. Debuut The Wild Feathers komt uit in 2013.

In 2020 verschijnt Medium Rarities, het vierde album van de groep. Er staan drie covers op de langspeler en deze nummers reflecteren precies de muziek van de groep. Tel ‘Blue’ van The Jayhawks, ‘ Almost Cut My Hair’ van Crosby, Stills, Nash & Young en ‘The Guitar Man’ van Bread bij elkaar op en de sound van The Wild Feathers is met deze drie nummers gevangen.

Eind 2020. The Wild Feathers betrekken een kleine studio in het noordwesten van Nashville. Het vijftal heeft een aantal liedjes klaar om op te nemen, maar er zijn ook nog onvoldoende ontwikkelde ideeën. Zonder veel studioapparatuur gaat de groep aan de slag en neemt veertien nummers op. Twaalf van de tracks zijn terug te vinden op Alvarado. Met deze laatste langspeler heeft het kwintet grote stappen gemaakt. De ambitie om stadionrockers te worden is losgelaten en er is gekozen voor het muzikale ambacht, voor het plezier.

Na openingsnummer ‘Alvarado’’ schakelt de groep met ‘Ain’t Looking’’ naar een hogere versnelling. Op zoek naar de liefde is er country, is er rock, is er het zuidelijke gevoel en is er vooral de kwaliteit van een groep die muzikaal nieuwe hoogten bereikt. Alles lijkt te kloppen in een liedje van bijna vier minuten. ‘Over The Edge’ is daarna wat meer ingetogen gemusiceerd, maar laat eenzelfde groots gevoel horen. ‘Side Street Shakedown’ heeft urgentie, ‘Out On The Road’ kent een onweerstaanbaar rock ‘n’ roll ritme, ‘Get Out Of My way’ is een ballade waarbij de tekst origineler is dan de wat saaie muziekmelodie, ‘Off Your Shoulders’ klinkt vanuit een hoek van de studio lekker maar komt wat gewoontjes uit de boxen, waarna de  groep met ‘Top Of The World’ de hoge kwaliteit van de eerste nummers weer oppakt. ‘Flashback’ is psychedelische sixties uit Engeland, ’Another Sunny Day’ is de bedachtzame afsluiter.

Er valt heel veel te genieten op Alvarado. Halverwege de langspeler is er in twee of drie songs de herhaling die originaliteit in de weg staat. De liedjes blijven ook dan van hoge kwaliteit maar missen originaliteit. Gelukkig pakt de groep de luisteraar daarna weer bij de kladden en nodigt uit om mee te zingen en waar gewenst wat dansstappen te zetten. Alvarado is een heerlijk album waarbij plezier het wint van ambitie. En dat past bij de keuze die The Wild Feathers hebben gemaakt. (New West Records)

Scroll To Top