Meteen naar de inhoud

Steven Graves, All Alone

It’s been so long. Since I’ve seen the sun shine. Dit zijn twee in eerste instantie twee niet lopende  zinnen in het openingsnummer ‘Lonely Night’ van de langspeler All Alone. Singer-songwriter Steven Graves zingt de woorden echter moeiteloos aan elkaar. Hij vraagt even later om hulp van een geliefde om eenzame momenten door te komen. Americana met een snik? Verre van dat! De tranen zijn bij de singer-songwriter afwezig. Steven Graves zingt met een zekere opgewektheid over zijn malheur. ‘Love Conquers Fear’ is daarna bijna een vanzelfsprekende titel voor een liedje. In ‘Fire’ brandt even later het vuur de nachtelijke schemer weg. ‘Angel Came From Heaven’ verhaalt over het liefje dat afdaalde vanuit de hemel om de bard gezelschap te houden. Een pakkende gitaarsolo verbindt de coupletten. Een nummer later heeft ‘Rita’ de benen genomen en is zelfs telefonisch onbereikbaar. Zo is er altijd gedoe op het pad van de liefde, in ieder geval op de wegen die Steven Graves bewandelt.

All Alone is het negende album van de Amerikaanse bard. Debuut Make A New World verscheen in 2010. Al jaren schrijft Graves organische pop, muziek die troost brengt. Ook voor All Alone is het belangrijkste thema de liefde. De melodieën zijn krachtig, de teksten soms wat half zacht. In geen van de dertien nummers is dat een groot probleem. Tijdens ‘I Can Be Free’ vraagt hij zijn lord om hulp. Muzikaal is het een lekker countryrock nummer, de tekst mag onvertaald blijven.

Zo laveert Steven Graves tussen kwaliteit en emotie. In een nummer als ‘I Can Be Free’ trekt de sologitaar het geheel naar een aanvaardbaar niveau. ‘Rise Together’ is daarna een wat zoet liefdesliedje, terwijl ‘Sitting Bull’ wel het niveau van het eerste half uur haalt. Afsluiter ‘Good People’ opent met blazers en zal het vanaf de podiumplanken goed doen.

Met eenenzestig minuten en zevenendertig seconden is All Alone wat aan de lange kant. Het album zou aan kwaliteit hebben gewonnen als er twee of drie nummers op de studiovloer waren gesneuveld. Graves heeft er voor gekozen om dertien nummers op zijn negende release te zetten. All Alone is zo’n plaat die als achtergrond muziek prima dienst kan doen en de luisteraar af en toe wakker tikt. (Independent)

Scroll To Top