Meteen naar de inhoud

Paul Kaplan, We Shall Stay Here

Paul Kaplan is een echte folkie in de traditie van Pete Seeger en Tom Paxton (deze beide grootheden spreken hun waardering over Kaplan uit op diens website). Verhalende songs met vaak een opvoedkundige, want maatschappijkritische ondertoon. Verwacht dus teksten die protest aantekenen tegen misstanden in de maatschappij. De nieuwe CD van Kaplan heeft drie ‘hoofdstukken’. Allereerst een drietal songs onder de titel ‘These Days’, opgenomen in 2020. Kaplan maakt gebruik van bestaande songs en schrijft daar nieuwe teksten voor. Zo is daar het nummer ‘Little Boxes’, dat we kennen van Pete Seeger uit 1962. Kaplan : ‘Little boxes on computers, little boxes full of floating heads. We are all trying to stay healthy with a total lack of leadership’ (Trump toch?). Ook ‘Those were the days’ (Mary Hopkin, 1968) krijgt een nieuwe aanpak met als titel ‘These were the days’, hij beschrijft hierin ‘The new normal, under COVID-19’: ‘Once upon a time our lives were normal, we’d sit around in groups, remember groups? Remember how we’d pass away the hours gathering in bars or on our stoops’. Na drie songs komt dan een drietal songs van zijn eerste LP uit 1982 (nooit op CD verschenen, maar hier gedigitaliseerd) onder de titel ‘Life on this planet’, met daarbij het prachtige protestlied ‘Traffic jam in the Zocalo’ (Zocalo is de naam voor het centrale plein in een Mexicaanse stad, de plek voor sociale activiteiten’), hier een aanklacht tegen de (te) vele Amerikanen die Mexico bezoeken en daar voor overlast zorgen. Tenslotte is daar een zestal nieuwe songs van Kaplan met als titel “Rising’. In een van deze songs gebruikt Kaplan weer een bekend lied, namelijk ‘Joe Hill’: ‘I dreamed I heard Pete Seeger sing when he was ninety-three. Says I, ‘But Pete, you lost your voice’, ‘I never died, said he’.

Al met al een hele aparte CD, hele bewogen teksten en prima begeleiding. Geef het een kans, de CD zal je niet teleurstellen. Met name een aanrader voor fans van Pete Seeger. (Old Coat Music

Scroll To Top