Meteen naar de inhoud

George Enslé, Be a Better Me

George Ensle is een Texaanse singer-songwriter, een echte Texaanse troubadour in de traditie van Townes van Zandt, Guy Clark en Jerry Jeff Walker. Hij begon in 1967 in de folk clubs van Houston, waar hij optrad naast toenmalige beginners als Townes van Zandt en Guy Clark. En zeker met die laatste valt hij te vergelijken. Ik zag hem voor het eerst in Austin Java, een restaurant met koffie-fame in Austin in 2008 en was zeer onder de indruk. Deze man is een echte storyteller, een folkie in the true sense of the word. Mooie teksten, verhalend over voornamelijk mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Op zijn 16e (!) CD, ‘Be a Better Me’ staan weer 10 zelfgeschreven juweeltjes en een afsluitende evergreen, ‘Down By The Riverside’ (waarom niet nog een versie van dit fraaie meezingertje). De aanpak van de nieuwe CD is duidelijk professioneler. Producer is Stephen Doster (ook op gitaar, hij speelde ook op het eerste album van Ensle in 1978) en hij is ingelijfd door het Texaanse label Puff Bunny. In de subtiele en akoestische begeleiding horen we o.m. Greg Lowry (dobro, accordeon, banjo, piano), Greg Whitfield (gitaren en harmony zang), Terry Hale op bas en Susan Lindfors Taylor (de laatste vrouw van de helaas overleden Eric Taylor) op harmony vocals. Ook horen we cello, viool en viola in de begeleiding. En dan de songs. Neem $1.65 over een ‘bedelaar’ op een straathoek :’He was a street corner man with a sign in his hand, smiling in his tattered old coat as I drove on by. From the corner of my eye I saw on that sign what he wrote: ‘$1.65 God Bless’.’ George is er nooit achter gekomen waar dat op sloeg en heeft zijn gedachten daarover. Een andere song handelt over vogelverschrikkers. In ‘Scarecrow’ probeert hij alle nuttige effecten ervan te belichten alsmede de minder fraaie kanten (je kan in het donker behoorlijk schrikken bijvoorbeeld). ‘The Unknown Soldier’ is een eerbetoon. Ook ‘Blue Love’ is een eerbetoon, aan zijn te vroeg overleden (vermoord) vriend Blaze Foley, George en Blaze schreven de song samen in de jaren 80.

Het wordt nu echt tijd om Ensle in ons hart te sluiten. Prachtige verhalenverteller, bescheiden mens. God bless George Ensle, op zijn 73e klinkt hij nog even subtiel en fris als toen hij begon in de jaren 60. Luisteren dus! (PuffBunny Records).

Scroll To Top