Meteen naar de inhoud

Ontroerende klasse en charme van Courtney Marie Andrews in Doornroosje

Het contrast had niet groter kunnen zijn. Terwijl in de Grote Zaal van Doornroosje pompende houseklanken rondgieren, worden we in de Kleine Zaal  ernaast getrakteerd op akoestische juweeltjes waarbij het publiek bijna eerbiedig zwijgend luistert. Of is het ontroering? Beide misschien. Feit blijft dat de Amerikaanse singer-songwriter Courtney Marie Andrews vier jaar na haar vorige optreden in Nijmegen wederom de goedgevulde zaal weet te raken met haar americana.

In september 2017 stond ze hier met volledige band; deze keer solo en alleen.  Eigenlijk stond het optreden vanavond 5 november 2021 al eerder gepland, maar ja: de covid-pandemie hè? Die zorgde voor uitstel van haar tournee ter promotie van haar krap anderhalf jaar geleden verschenen album Old Flowers een plaat vol pijnlijk openhartige songs over hartzeer, verlies en liefde. Het zijn ook de nummers van die recente plaat die de hoofdmoot vormen van de setlist vanavond.

Ole Kirkeng

Voordat Courtney het podium betreedt, opent Ole Kirkeng de avond, een singer-songwriter uit Oslo die thans in New York woont. Zijn meest recente release, de ep Rocking Chair, verscheen in februari van dit jaar. Een link met Courtney is er ook, aangezien hij bassist in haar band was.  Kirkeng brengt kleine luisterliedjes op gitaar, mondharmonica en piano die – vergeleken met de versies op zijn ep – soberder klinken. De Noorse singer-songwriter lijkt bijna verlegen op het podium en neemt dankbaar het applaus in ontvangst. Zijn nummers hebben iets weemoedigs en hoewel Ole een prima zang heeft, zou je wensen dat hij in zijn set wat meer uptempo songs doet om het avontuurlijker te maken. Potentie heeft Kirkeng echter zeker, zoals blijkt uit afsluiter ‘These Days’, een bloedstollend mooie cover van Jackson Browne.

Courtney Marie Andrews

Iets voor negenen is het de beurt aan Courtney Marie Andrews. Een kaal podium (geen backdrop of iets dergelijks, alleen een uitgekiende belichting), een gitaar en piano: dat is de setting vanavond. Ook geen band, alleen een singer-songwriter met een fenomenale snik en emotie in de stem die het publiek vanaf minuut één pakt met weergaloze vertolkingen van haar nummers. ‘Irene’ van doorbraakplaat Honest Life is een mooie opener, gevolgd door een schitterend uitgevoerde string songs van Old Flowers.

Courtney Marie Andrews

Wat opvalt: hoewel die plaat al een redelijk uitgekleed geluid liet horen, zijn de nummers vanavond nóg kaler van opzet en daarmee komen ze nog harder binnen. ‘Burlap String’,  ´Break the Spell´, ‘If I Told´, ‘Guilty’ en ‘Carnival Dream’ bijvoorbeeld klinken nog intenser door de sublieme en ingetogen performance op slechts gitaar of piano. Ook opvallend: van haar vorige plaat May Your Kindness Remain, ook een juweeltje – wordt slechts één nummer gespeeld. Wordt het gemist? Nee, niet echt, want de Amerikaanse singer-songwriter betovert en ontroert met haar prachtige optreden waarbij de emotie die de nummers uitstralen nauwelijks te missen is.

Courtney Marie Andrews

Interactie is er volop vanavond. Courtney licht de context van sommige nummers toe, verhaalt bewogen over haar optredens met de vorig jaar overleden Amerikaanse singer-songwriter John Prine en vertelt een grappige anekdote over de totstandkoming van het nummer ‘Break the Spell’. Tip: goed luisteren, dan hoor je wat bijzonders op de achtergrond. Dat de zaal volop bekend is met het oeuvre van Courtney Marie Andrews blijkt bij de toegift, als ze na donderend applaus terugkomt voor twee extra nummers. Als ze vraagt aan de zaal  welke nummers ze zal spelen, volgt een lachbui van haar kant door de vele – nauwelijks verstaanbare – songtitels die door elkaar heen geroepen worden.

Courtney Marie Andrews

Uiteindelijk gaat ze voor een hartverwarmende uitvoering van ‘Sea Town’ (nooit verschenen op een album, alleen als single) en een ingetogen versie van ‘Honest Life’.  Met de belofte dat ze snel weer terugkomt (‘I love performing in The Netherlands’) is dit jankend mooie optreden afgelopen. Zal ze binnenkort weer in Nederland te zien zijn? Wie weet. Ze is in ieder geval met nieuw materiaal bezig, getuige de nieuwe song ‘James Dean’ die ze vanavond speelt.

Courtney Marie Andrews

Minpunten? Toch één. Na krap 1 uur en 20 minuten (inclusief toegift) is het concert al weer voorbij. Gezien de hoeveelheid albums die Courtney al heeft uitgebracht en daarmee de grote keuze uit songs had een langer optreden niet misstaan. Maar ach, 80 minuten Courtney Marie Andrews in concert zien en horen is beter dan helemaal geen Courtney.

Foto´s: Willem Melssen.

Setlist
1. Irene
2. It Must Be Someone Else’s Fault
3. Burlap String
4. Break the Spell
5. How You Get Hurt
6. If I Told
7. Table for One
8. Rookie Dreaming
9. James Dean (nieuw nummer)
10. May Your Kindness Remain
11. Guilty
12. Carnival Dream
13. Old Flowers
14. Ships in the Night

Toegift:
15. Sea Town
16. Honest Life

Scroll To Top