Meteen naar de inhoud

Malford Milligan & The Southern Aces, I Was A Witness

Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek kan de naam Malford Milligan, blues/soulzanger uit Austin, Texas, nauwelijks ontgaan zijn. Is het niet via de band Storyville (ook uit Austin) in de jaren negentig, dan toch door zijn uitstekende eerste soloplaat Sweet Cherry Soul uit 2002, waarop hij voor het eerst samenwerkte met vriend Jack Hustinx (toen bandlid van de geweldige, maar vroegtijdig ontbonden, Nederlandse rootsband The Shiner Twins). Of anders weet had van het prachtig tweede album Life Will Humble You uit 2018, gemaakt in samenwerking met Hustinx’ nieuwe band The Southern Aces, die toen al hun debuutplaat Over Yonder hadden gemaakt, waaraan ook Milligan meewerkte. Kwartje nog niet gevallen? Luister dan om te beginnen naar Malford Milligan & The Southern Aces’ nieuwe plaat I Was a Witness, want die is ook zeer aan te bevelen.

Zoals bij meer artiesten vond ook Milligan inspiratie in coronatijd. Tijdens de uitbraak, begin vorig jaar, verbleef hij in Eindhoven voor opnames en kon niet naar huis. Vanaf daar moest hij ernstige privé – en maatschappelijke gevolgen ondergaan. En de ellende nam nog meer toe door escalerend raciaal- en politiek geweld. Dat laatste deed hem als zwarte albino herinneren aan zijn jeugd, waarover hij eigenlijk nooit sprak. Nu laat hij zich daarover wel uit, in een aantal van het dozijn liedjes, waartussen ook een liedje staat van zijn overleden vriend Stephen Bruton en van ‘onze’ JW Roy. In nauwe samenwerking met de leden van de voortreffelijke The Southern Aces kwamen de nummers tot stand. Naast de eerdergenoemde Hustinx, waren Eric van Dijsseldonk op gitaar, Roel Spanjers op orgel, piano en accordeon, Fokke de Jong op drums en Roelof Klijn op bas, van de partij. Een sterbezetting die vlekkeloos en volovergave zijn fenomenale deep/soulstem begeleidde. Het album I Was a Witness is een toonbeeld van pure en schitterende eenvoud, getoonzet in ’n piekfijne, hartverwarmende sound en door zeer bekwame muzikanten – ook als zielsverwanten – tot een voltreffer gemusiceerd en geproduceerd werd, o.l.v. Jack Hustinx.

Ten slotte: niet alleen het album, maar ook de uitermate mooie vormgeving van het hoesje mag geroemd worden. Tegenwoordig is dat niet vanzelfsprekend.  Kortom, ‘verplichte’ aanschaf voor (ook niet ingevoerde) rootsliefhebbers. (Suburban/Stagger Lee Records)

Scroll To Top