Meteen naar de inhoud

The Village Out West, The lost tapes of Alan Oakes

Beste lezer, maak kennis met een fantastische collectie opnames uit de jaren 1960-1975. Eerst de nodige uitleg. Larry Oakes was een autodidact opnamefanaat van folkmuziek in de genoemde periode in midden- en noord-Californië. Dat zijn opnames nu op CD zijn verschenen is te danken aan een toevallige ontmoeting van Oakes en zijn vrouw met de producers van dit fraais, Deborah Robins en Larry Hanks (Hanks is een van de vele musici die op de CD’s zijn te horen) in 2018. Na het overlijden van Alan in 2019 nam zijn vrouw Marnie met Deborah en Larry het nu gereed gekomen project onder handen. Maar liefst 52 opnames op twee CDs met een schat aan live opnames van grootheden uit andere staten van de USA als Doc Watson, rev. Gary Davis, Mississippi Fred McDowell (blues is ook folk) en de New Lost City Ramblers naast  een aantal lokale en vaak toen nog onbekende mensen als Mark Spoelstra, Larry Hanks, Kenny Hall, Jim Ringer en Hank Bradley. De liefhebbers loopt nu het water in de mond en dat is zeer terecht,, dit is een fenomenaal mooie collectie. De CDs tonen dat niet alleen The Village in New York in de jaren 60 tonaal was van de folk-revival, maar dat Californië ook het nodige te betekenen had. We horen o.m. blues, bluegrass, old-time music en Ierse invloeden (Sandy en Caroline Paton, een Amerikaans echtpaar uit Connecticut verzamelde in de jaren na de oorlog vele songs uit de USA en de Britse eilanden, we horen ze hier met het niets verhullende ‘I’m a Rover and Never Sober’ en met een ode aan de sardines: ‘Sardines and Pork and Beans’, heel apart!). Bekende songs op de verzameling zijn ‘Gimme That Old Time Religion’ (Rev Gary Davis), ‘Orange Blossom Special’ (Doc Watson met Hank Bradley en Rick Shubb) en ‘Searchin’ ‘ (door Kathy and Carol with Will Scarlett, Searchin’  was een wereldhit in 1957 van The Coasters, het nummer werd gecoverd door o.m. The Beatles, The Hollies en Wanda Jackson). De liefhebbers zullen zeker veel meer songs herkennen.

Nogmaals, een compilatie om te zoenen. Je blijft luisteren naar de vele songs in allerlei folk-gerelateerde genres. (Smithsonian Folkways,

Scroll To Top