Meteen naar de inhoud

Nathan Bell, Red White And American Blues (it couldn’t happen here)

De dertien nummers van Nathan Bells laatste album Red White And American Blues (it could’t happen here) werden geschreven tussen 2011 en 2019, opgenomen in 2019 en door de pandemie pas onlangs uitgebracht. Hé, Nathan Bell. Ik was ‘m een beetje uit het oog verloren, deze artiest van het protest tegen zowat alles wat de gewone, hardwerkende of werkeloze man/vrouw in de Amerikaanse samenleving te verstouwen krijgt: veel werkuren, weinig loon; geen werk, geen inkomen; hebbers en niet-hebbers, et cetera. Afijn, overbekende kwesties, die toenemend verontrusten. Op een enkel liefdesliedjes na, maakt de in Iowa opgegroeide, maar in Tennessee wonende liedjesschrijver, zanger en gitarist, onvermoeibaar werk om sociale misstanden aan de kaak te stellen. Op het podium, in de studio; allemaal voor wat het waard is. Hoe dan ook, Red White and American Blues verdient alle aandacht. Het is een prachtig geproduceerd album, dat van begin tot eind meevoert. Muzikaal gebaseerd op bluesmuziek, legt Bell accenten uit country, folk, jazz, latin, (deep)soul, funk en rock, waarmee diversiteit en balans uitstekend samenvallen.

De instrumentale kant wordt sterk ingekleurd door Bells rauwe, diep donkere bariton en intense voordracht, (die soms wel wat wegheeft van Solomon Burke) welke in drie songs vocaal wordt bijgestaan door de geweldige country- folk stem van Patty Griffin, en door de eveneens fraaie soulstemmen van Regina McCrary en Aubri Sellers. Op hun beurt worden zij ondersteund door het  magnifieke spel van  studiomuzikanten op akoestische – en elektrische gitaren, bas, drums, orgel, piano, mondharmonica, banjo. Voor mij rootsplaat van het jaar. Niet of nauwelijks te overtreffen (Eigen beheer/Lucky Dice).

Scroll To Top