Geronimo, Run High

Geronimo is een soloproject van de Vlaamse folk-gitarist Jeroen Geerinck. Het instrumentale “Run High” is deels geïnspireerd op positieve ervaringen opgedaan tijdens het hardlopen in de vroege ochtend. Energiek en zeker geschikt om met oortjes af te spelen tijdens het lopen. Dat zou dit album echter tekort doen. Ex hardlopers zouden heel graag een live optreden meemaken en Geerinck aan het werk zien. Moeilijk omdat hij alle instrumenten zelf bespeelt maar met een band zeker uit te voeren.

Jeroen Geerinck (1983) van origine pianist, kiest uiteindelijk voor de gitaar en belandt al spelend in de Belgische folk-scene. Wandelend door zijn muzikale doen en laten trekt een groot scala Keltische folk voorbij met evenzoveel muziekgroepen waar hij deel van uitmaakt. “Setanta” met Ierse Keltische muziek. De Balfolkgroep “Triple-X”. Met “B-boa” speelt hij Bretonse dansen en vanaf 2007 maakt Geerinck deel uit van het akoestische snarentrio “Snaarmaarwaar”. Met “ Hot Griselda” speelt hij de snellere forsere folk. Deze groep aan het werk zien is een virtuoze beleving. “Novar” is een gaaf spelende folk-band met gerenommeerde heren folk-musici. Als gitarist speelt Geerinck in “Spilar” dat in 2020 het schitterende folkalbum “Stormweere” maakt (lees de review van 7 juni 2020 door Jarl van Meeteren). Kortom, een ras muzikant die zich ook als producer-geluidsman en medeoprichter van het platenlabel “Trad Records” met, naar het lijkt 24/7, folk bezig houdt. Duik eens in zijn wereld en je bevindt je in het Keltische muziekleven in al haar facetten.

“Run High” begint daar waar ik nog heel regelmatig naar luister en dat is muziek van gitaristen als John Renbourn. Niet dat “Break Out Day” een muziekstuk van zijn hand is maar het is, voor mij dierbare, klassieke sfeervolle akoestische gitaar-folk. Daarna bouwt Geerinck zijn composities uit naar snelle, folk gerelateerde, gitaarmuziek met bas, synths, elektronische drums en meerdere gitaren. Na “Pace Up” zakt het tempo. “The Promenade” is een fraai jazzy stuk met elektrische- en akoestische gitaar. In “Second Wind” varieert Geerinck snel en uitbundig op een folk-thema. Een fraai uitgesponnen gelukzalig gespeeld stuk. “The Long Jump” is meer verhalend maar wat makkelijk klinkend gearrangeerd en van percussie voorzien. Met “Gran Paradiso” keert de klassieke gitaar-folk terug. Geerinck sluit af met “Dawn” er raapt daarmee zijn spullen bij elkaar en verlaat op kalme esoterisch wijze het toneel met gitaren, bas, percussie en synth.

Om te horen wat een geweldige gitarist Jeroen Geerinck is, ga ik nog een keer naar “Break Out Day” luisteren. Daarna zou ik eerst het gewenste live optreden mee willen maken en het album als herinnering mee willen nemen. Met handtekening want wat kan die man spelen zeg.