Meteen naar de inhoud

The Artisanals, ZIA

Het debuutalbum The Artisanals verscheen in 2018. Twee jaren later, bij het begin van de pandemie, had frontman Johnny Delaware een tas met nieuwe muziek. Hij realiseerde zich echter dat hij meer wilde zijn dan een singer-songwriter van een folk band. Hij legde de gitaar neer, verhuisde naar Mexico en ontdekte na enige tijd dat de wens om muziek te schrijven naturel aanwezig was. Liedjes componeren was geen verplichting, de muziek kwam als vanzelf in prille folk liedjes.

Johnny Delaware komt origineel uit South Dakota. Na een verhuizing naar Charleston ontmoet hij Clay Houle, een gitarist die folksongs schrijft. In 2016 besluiten ze een band te formeren. Bassist Eric Mixon wordt het eerste deel van de ritmesectie en Ian Klin bespeelt de toetsen. The Artisanals wordt een kwartet waarbij voor de verschillende liedjes muzikanten worden uitgenodigd mee te spelen.

In 2021 is Delaware van Mexico naar het zuiden van Amerika verhuisd. Hij heeft liedjes geschreven over de afgelopen jaren, over de tijd van corona en de beperkingen die het virus  oplegt. Questioning the human spirit and fate; are we in control of our desires or not? De angst van het heden en de vrees voor wat gaat komen. Delaware zingt het met overtuiging en benoemt de vraagtekens die in 2021 actueel zijn.

Door het vele reizen en de nieuwe woonplekken heeft de muziek van The Artisanals aan kwaliteit gewonnen. Opener ‘Fear To Fail’ is een bijna akoestisch liedje waarin Delaware terug kijkt naar angst uit het verleden en deze schrik vertaalt naar de vrees om te mislukken in het heden. Fear to fail, silly fear to fail. Er is geen kant en klare oplossing, maar Delaware wil het schrijven van nieuwe muziek niet laten. ‘Heading Somewhere’ is een bijna logisch volgende track. Een orgel in de verte, de ritmesectie zet het tempo en de band is onderweg. ‘Always Taken Care Of’ is daarna uptempo countryrock. De songs klinken als gemakkelijk geschreven liedjes en juist dat is de grote kwaliteit van Delaware en de overige muzikanten.

Bij interviews na het debuut strooide de groep met namen die de muziek zouden hebben beïnvloed. Gordon Lightfoot, Def Leppard, Neil Young en America. Een wat bevreemdend maar integrerend lijstje. Voor ZIA is gekozen voor folksongs waarbij de akoestische gitaar het belangrijkste instrument is. Deze tweede langspeler is meer een album van een groep dan het product van een producerende muzikant. ZIA is bijna veertig minuten heerlijke folkmuziek van een gezelschap dat snel moet worden ontdekt in Nederland. In 2022 gaat de band de  planken op! (Artisanal Records / Rocksnob)

Scroll To Top