Meteen naar de inhoud

Lady Nade, Willing

De ondertitel van dit derde album van Lady Nade is Stories of Friendship, Love and Loneliness – Lost and Found. ‘Willing is a message of acceptance, loyalty and friendship, particularly poignant after this prolonged period of separation. All too often we try to be the person we think other people want us to be rather than ourselves. Willing is a celebration of who we are and we can support each other.’

De afgelopen twaalf maanden dat Lady Nade niet kon optreden zorgden bij haar voor een vloed van teksten en melodieën, waarvan de elf nummers op dit album het resultaat zijn. Ondanks de pandemie was 2020 voor haar toch een succesvol jaar. Zij trad op bij vele online festivals in Engeland en Amerika zoals Thriving Roots, Folk on Foot en Folk Alliance International. Ook was zij een van de twaalf geselecteerden die Engeland vertegenwoordigden bij de Global Music Watch en deze ook won! Het opnemen van haar album Willing is in feite een overwinning op alle beperkingen die de pandemie opriep. Haar band en zij hadden een systeem ontwikkeld waarbij het opname proces, ondanks dat zij honderden kilometers van elkaar woonden, toch soepel verliep. Ook het schrijven van songs ging op deze manier en werkte volgens haar boven verwachting goed, alleen was de eenzaamheid voor iedereen een lastig punt.

Het album Willing is een fraai folk album geworden. De zeer melodieuze, soms ingetogen, dan weer opgetogen gezongen liedjes gaan over haar gebruikelijke onderwerpen liefde en vriendschap, maar ook over eenzaamheid en hoe al deze emoties verloren gingen en opnieuw ontdekt werden. Dit alles in de vreemde tijd van lockdowns, verplicht afstand houden en meer sociale isolatie. Haar stem is bijzonder: warm en lichtelijk hees. Ze doet denken aan Nina Simone. Niet echt de geijkte hoge vrouwelijke folk stem en dat maakt dit album ook bijzonder en prettiger om naar te luisteren. Eén nummer wil ik eruit lichten, namelijk Complicated. Zij schreef het toen ze veel jonger was en niet wist dat schrijven en componeren een manier is om troost te vinden. Het gaat over een overleden familielid. Zij realiseerde toen wel dat schrijven en het delen van verhalen en emoties ook voor anderen, die een soortgelijk verdriet ervaren, waardevol kan zijn. Haar stem samen met de sobere begeleiding maken het tot een gevoelig, maar tegelijkertijd ook krachtig nummer. Jammer alleen dat de teksten niet bij mijn cd exemplaar waren bijgevoegd, ik had daar graag naar gerefereerd.

Lady Nade treedt op tijdens het Bath Americana Fest op 4 september en op 21 oktober tijdens het Manchester Folk Festival als je daar met enig geluk in de buurt bent. (Independent)

Scroll To Top