Blackberry Smoke, You Here Georgia

Met het vierde album The Whippoolwill uit 2012 maakte ik kennis met Blackberry Smoke, een Southern rockformatie uit Atlanta, Georgia. Een lekkere, vet ronkende, meeslepende plaat waarmee de band in Nederland (en Europa) naam maakte. In Amerika was dat al vanaf de oprichting in 2001 het geval, vooral door intensief touren. Een slordige 250 optredens per jaar in de pre-coronatijd was heel normaal. Blackberry Smoke oogt zoals dat hoort in dit genre: als een huiveringwekkend bebaard stelletje ‘ongeregeld’, dat in de iconische groep Lynyrd Skynyrd – grondlegger van het genre – de belangrijkste inspiratiebron vindt. Vandaar dat bands als Blackberry Smoke artistiek gezien altijd in de geest van het illustere Skynyrd opereren. Een lot trouwens dat geen nood geeft, want commercieel legt het geen windeieren.

You Here Georgia is hun zevende album, een titel die refereert aan het overheersende gevoel bij inwoners van de zuidelijke staten onbegrepen te worden, door de rest van de VS. Maar dat gaat niet op voor dit soort rockmuziek die er vandaan komt, want dat is in heel Amerika erg populair. Het tien songs tellende album klinkt heel vertrouwd, maar verrast niet. Solide songs, een tikkeltje op safe gemaakt en hier en daar een buiging naar radiovriendelijke country- en blues rock, mede door gastzangers Jamey Johnson in Lonesome for a Living en Warren Haynes in All Rise Again. Voor de rest zijn het, op de ballad Old Enough to Know na, potige songs waarin (slide)gitaren en de bezielde Southern dictie van zanger Charlie Starr domineren. Aan (uitgesponnen) jamsessies – een kenmerk van het genre – wagen ze zich niet. Wie weet gebeurt dat wel bij het liveoptreden aankomend voorjaar, als in het kader van een Europese tour de band op 22-02-2022 geprogrammeerd staat in Vredenburg/Tivoli, Utrecht. Samen met The Steel Woods, ook zo’n geweldige Southern rockband. (3 legend Records