Roland Roberts, All About The Timing

Roland Roberts is geboren in Memphis, opgegroeid in Alabama, volwassen geworden in Colorado en woont momenteel in Alaska. Vanuit al die plaatsen heeft de Amerikaanse troubadour muzikale elementen genomen en deze in de eigen muziek gestopt. Na het verschijnen van All About The Timing werden veel etiketten op het debuut geplakt. Een van de meest genoemde namen was John Prine. Een prachtig compliment. De muziek van Roberts is echter vooral origineel, uiterst genietbaar en tijdloos. Dit debuut verdient vijf sterren.

Na een eerste couplet, en dat is na ongeveer twintig seconden, duwt de ritmesectie openingsnummer ‘Beautiful Soul’ op gang. Het liedje klinkt onmiddellijk vertrouwd en past de liefhebber van goede countrymuziek als een favoriete jas. Terwijl de luisteraar zich schurkt in het kledingstuk gaar Roland Roberts door. Na twee minuten en vijfenvijftig seconden wordt er een punt achter de track gezet. Drie briljante minuten vragen om de repeatknop.

Op een mistige, koude dag in januari wandelt Roberts de studio Old Crow Recording in Whitehorse, Yukon binnen. Hij heeft een tas nieuwe liedjes en een gitaar bij zich. Producer Bob Hamilton zet een microfoon neer en drukt de knoppen in. Opnemen is vooral eerder geschreven nummers zo goed mogelijk spelen. Dat lukte voor All About The Timing meer dan goed.

Het zijn elf persoonlijke verhalen die op dit debuut te horen zijn. ‘Picture On The Wall’ is een lied over opgroeien, ‘Sittin’ In Nebraska’ verhaalt over de kracht van de natuur en met  ‘Lonely Blues’ zet Roberts de laarzen in de Delta. Zo heeft elk nummer een eigen sfeer en hoort onlosmakelijk bij de tien andere songs. Eenheid leidt in dit geval niet tot saaiheid, maar verdiept het muzikale palet.

Na de opnames vertrekt Roberts naar Hatcher Pass, Alaska. Hij ontmoet bassist Alvin Fernandez en drummer Matt Faubion. The Roland Roberts Band heeft een ritmesectie! Voorzichtig worden de eerste stappen gezet naar de podia in lokale zalen. Juichende recensies veelal met vijf sterren zijn het resultaat. Luister naar All About The Timing! (Happy Life Records)