I See Hawks In L.A., On Our Way

Americana, folk rock, alt. country. Het zijn heerlijke etiketten voor de muziek van een groep. Bovendien zijn het van die herkenbare labels voor de nieuwsgierige luisteraar. Elke release van het viertal in I See Hawks In L.A. is om die reden herkenbaar én wordt door de liefhebber met gejuich ontvangen.

Paul en Anthony Lacques, Victoria Jacobs en Rob Waller zijn veel meer dan muzikanten. In 1999 werd I See Hawks In L.A. opgericht. Na een ontmoeting n de Oostelijke Mojave woestijn en na veel discussies over filosofie, milieu en politiek besloot het viertal samen muziek te gaan maken. Het zijn die thema’s die in de teksten van de band aan de orde komen.

Het titelloze debuut verscheen in 1999. On Our Way is in 2021 het tiende album. In februari 2020 speelde I See Hawks In L.A. een set op Wonder Valley Festival. De groepsleden reisden naar huis en kregen het bericht daar te blijven. De pandemie! Na de eerste schrik besloten de vier muzikanten van aan de slag te gaan. Sociale media vertragen soms ideeën en flarden van songs, maar met voldoende geduld ontstonden er elf tracks voor een nieuwe langspeler. De componisten Rob Waller en Paul Lacques zaten elke vrijdag voor het scherm van de computer. Drummer Victoria Jacobs sloot regelmatig aan en verzorgde input. We cranked out an album’s worth of songs, aldus Waller.

Al veel langer dan twintig jaren musiceren I See Hawks In L.A. en ook met On Our Way wordt de luisteraar voldoende meegegeven om te overdenken. Zo is Mississippi Gas Station Blues niet alleen een bluestrack die begint bij drumster Jacobs, maar is het ook een liedje waarbij het groteske, consumptieve benzineverbruik in Amerika wordt bezongen en veroordeeld. In ‘Kentucky Jesus’ wordt de keuze tussen religie en het leger aan de kaak gesteld. Op een voorzichtige manier beroert I See Hawks In L.A. de bemoeienis van Amerika met problemen buiten de landsgrenzen.

On Our way telt elf nummers voor achtenveertig minuten en eenentwintig seconden muziek. Deze tiende langspeler van een groep die bij criticasters en liefhebbers al jaren goed scoort, is een hoogtepunt in een groeiend oeuvre. Voor de liefhebber van folk, rock en alt. country, die op zoek is naar groepen met diezelfde etiketten is elke release van I See Hawks In L.A. een goede instap naar een prettige kennismaking. On Our Way is een volgend, voorlopig hoogtepunt in de reeks. (Western Seed Records)