Jackson Browne, Downhill From Everywhere

Jackson Browne behoeft weinig introductie. De man is actief sinds zijn wilde beginjaren rond 1965 aan de Amerikaanse Westkust, toen hij met zijn makkers als Crosby, Stills and Nash en opvallende vrouwtjes als Linda Ronstadt de bloemetjes buiten zette. Jackson was een van de jongste in het gezelschap, maar werd geroemd om zijn songwriting capaciteiten. Door de bijna vergeten folksinger Tom Rush (hij begon begin jaren 60 als een witte bluesjongen) kwam ik eind jaren 60 in contact met de songs van Browne, in 1965 (Browne was toen 16!) nam Rush het prachtige ‘These Days’ van Browne op en in de jaren erna meer songs van hem, zoals ‘Jamaica say You Will’. Ook ‘Take it easy’, een van die super hits van The Eagles, was van de hand van Jackson Browne. In 1972 verscheen de debuut-LP van Jackson ‘Saturate before using’, eigenlijk heette de LP gewoon ‘Jackson Browne’ , waarvan het nummer ‘Doctor My Eyes’ een hit werd. Zijn grootste successen waren “The Pretender’ (1976) en vooral de live-LP ‘Running On Empty’ met het prachtige slotnummer ‘The Load-Out/Stay’ (vorig jaar nog nummer 303 in de NPO Radio 2 top 2000. Tussen 1980 en 2010 verschenen met een afnemende regelmaat CD’s van Browne, met matig succes. De voorlaatste CD was er in 2014 en nu is er de prachtige CD ‘Downhill From Everywhere’, een soort doomboodschap: het gaat overal ‘downhill’ omdat we verkeerd bezig zijn met onze planeet. In de 10 nieuwe songs van Browne probeert hij aan te geven hoe we met zijn allen de wereld kunnen verbeteren. ‘Sometimes all anybody needs is a human touch’  zingt hij, samen met Leslie Mendelson, in ‘A Human Touch’. In ‘Love Is Love’ probeert hij mensen te overtuigen niet teveel nakomelingen te nemen: ‘Here on the Creole side of the island they say ‘ou fe twop fi moundeja pa le pitit anko’, or in the truthful way they have of speaking on the island ‘You have too many kids already, don’t make any more’. Het zijn enkele voorbeelden van de prachtige zinvolle teksten die Browne op ons afvuurt. Het schitterende slotnummer, meer dan 8 minuten is ‘A Song For Barcelona’, een ode aan deze prachtige stad van Gaudi en futbol, Jackson spreekt zijn zorgen uit over het massatoerisme dat deze stad bedreigt. Kennen we dat ook niet van de discussies rondom ons Amsterdam?

Jackson Browne heeft een meer dan uitmuntende CD gemaakt, niet voor niets kwam de CD uit het niets op nr 1 van de EAC lijst van augustus. Een schot in de Americana-roos (Inside Recordings)