Steve Dawson, At The Bottom Of A Canyon In The Branches Of A Tree

Het album At The Bottom Of A Canyon In The Branches Of A Tree van Steve Dawson vertelt het verhaal van familiair verlies en artistieke wedergeboorte. In 2017 overleden de moeder en de schoonouders van Dawson. De Amerikaan slaagde er niet in het verdriet een plek te geven in zijn muziek. Dawson besloot een zomers schrijfkamp van Richard Thompson te volgen. I wanted to figure out if I still cared enough to keep making it.

De Britse Thompson, onder meer oprichter van Fairport Convention, vroeg zangeres en componiste Patty Griffin een aantal dagdelen met de cursisten te werken. Griffin slaagde er in door het pantser van tranen en verdriet van Dawson te boren. I got home and started working on this album.

De afgelopen drie jaren schreef Dawson thuis in Chicago tientallen nieuwe liedjes. Hij creëerde soms drie of vier takes van een track, bedoeld om de beste versie van een idee op de nieuwe langspeler te zetten.

At The Bottom Of A Canyon In The Branches Of A Tree is een album dat langzaam de geheimen prijs geeft. Het is ook een release die met gemak twee of drie draaibeurten achter elkaar kan hebben. Dawson verpakt het verdriet in mooie songs. Veertien liedjes maar liefst op deze langspeler. Elk van de tracks heeft een eigen tempo en kleur. Dawson maakt folkrock met popinvloeden, muzikaal Californië uit de zeventiger jaren is te horen en balladestructuren worden  volgespeeld met countryinvloeden. ‘Hard Time Friend’ verhaalt over belangrijke mensen in moeilijke tijden, ‘Forgiveness Is Nothing Like I Thought It Would Be’ is een ballade met soul en ‘We Are Walking’ is dromerige gitaarpop.

Dit album van Steve Dawson heeft een tijdloos karakter. Verdriet en verlies is van alle dag. In vijftig minuten en vijftien seconden voor veertien nummers verhaalt Dawson over familiair leed en hoe hij daarmee is omgegaan als componist en muzikant. At The Bottom Of A Canyon In The Branches Of A Tree is een album met vele verdiepingen. Steve Dawson inspireert daarmee de luisteraar van 2021. (Pravda Records)