Los Lobos, Native Sons

Feest der herkenning; het vertrouwde geluid van Los Lobos gevat in covers, die ik eerlijk gezegd niet alle kende. Ooit begon deze band uit de barrio van Los Angeles als een coverband op feesten en partijen. Met Native Sons wil Los Lobos nu een eerbetoon brengen aan de musici die net als zij hun roots hebben in Los Angeles en ze doen dat op hun eigen kwalitatief hoogstaande wijze met elf nummers van o.a. Thee Midniters (Love Special Delivery), Barrett Strong (Misery), Stephen Stills (Bluebird/For What It’s Worth) en Percy Mayfield (Never No More). Ze zijn allemaal even goed en aantrekkelijk, maar voor mij steekt The World Is A Ghetto van WAR er ver bovenuit. Lekker lang ook met ruim acht minuten. Eén nummer schreven zij zelf: Native Son, een dansbaar nummer als je van een wals houdt, een echte originele Los Lobos song waar ik graag meer gehoord had. Het album is een prachtige en vooral ook lekkere zomerplaat geworden, een ideale soundtrack voor bij de barbecue op een zwoele zomeravond. De nummers zijn afwisselend van stijl met de bekende barrio invloeden, maar ook vindt je echte fifties rock and roll compleet met saxofoon. Mooi geproduceerd, kraakhelder met oog/oor voor detail. Native Sons klinkt prettig en bijzonder feestelijk, maar ik vroeg mij wel af waarom zij (of de platenmaatschappij?) gekozen hadden voor deze aanpak. Het is namelijk alweer een tijd geleden dat we iets nieuws en eigens hoorden van deze band. Het laatste album met zelf geschreven composities was Tin Can Trust uit 2010. Na elf jaar hoop je als fan toch stilletjes op een nieuwe kanjer als Kiko uit 1992. Hoewel ik heel blij ben met dit positieve en heerlijk feestelijke album blijf ik toch hopen op een ‘echt’ Los Lobos album. (New West Records)