Malcolm Holcombe, Tricks Of The Trade

Het stemgeluid van Malcolm Holcombe gruizig noemen is een understatement. De stembanden van de Amerikaanse singer-songwriter zijn geblakerd, zouden misschien wel vervangen moeten worden. Hoor echter Holcombe na een bezoek aan de hoofdstad ‘Windows In Amsterdam’ bezingen. De schemerige wereld van de prostitutie komt naar voren in een liedje van de op 2 september 1955 geboren bard. En zijn stemgeluid in zo’n nummer kan niet diep, niet bronstig genoeg zijn.

In 1990 verhuisde Holcombe naar Nashville, Tennessee. In zijn nieuwe woonplaats beklom Holcombe na optredens van anderen het podium om eigen nummers te laten horen. Hij verdiende zijn dagelijks brood met afwassen in clubs. A Far Cry From Here was in 1994 een bijna geruisloos debuut. Geffen Records toonde na enig aarzelen belangstelling, tekende Holcombe maar liet opvolger A Hundred Lies jaren op de plank liggen. Na een verhuizing naar North Carolina, werden er diverse langspeelplaten independent uitgebracht.

Tricks Of The Trade is het achttiende album van Holcombe. De release laat zesenveertig minuten en drieëntwintig minuten herkenbare muziek horen. De componist Holcombe is nog altijd op zoek naar verhalen die hij vindt aan de zelfkant van het leven. Titels als ‘Misery Loves Companion’, ‘Crazy Man Blues’, ‘Damn Rainy Day’ en ‘Windows Of Amsterdam’ zijn veelzeggend. Er zijn geen teksten over een liefje, over een verloren relatie, Holcombe vertelt verhalen over mensen die de strijd met het leven veelal verliezen.

Zoals altijd laat Holcombe zich begeleiden door vrienden. Bassist Dave Roe en zoon Jerry Roe zijn een meer dan degelijke ritmesectie, gitarist Jared Tyler nam ook af en toe plaats achter de knoppen om de productie het juiste geluid te geven. Brian Brinkerhoff is al een aantal jaren de producer van Holcombe. Verder zingen Mary Gauthier en Jaimee Harris op een paar nummers mee. Nergens overdaad, overal essentie.

Tricks Of The Trade is een volgend goed album van Malcolm Holcombe. Het laat opnieuw een mix horen van blues, folk, country en hier en daar een lik gospel. Daarbij vertelt Holcombe verhalen die de aandacht trekken. Of hij nou voor een raam in Amsterdam naar de dame achter het glas kijkt of verhaalt over familieleden die elkaar kwijt raken aan de grens van Mexico en Amerika. Er is altijd herkenning bij de bevlogen muzikant Malcolm Holcombe. En die gruizige, doorleefde stem blijft uit duizenden herkenbaar. (Need To Know)