Jim Keller, By No Means

De CD ging vergezeld van een release sheet, altijd nuttig voor de (helaas vaak summiere) informatie. Het bijzondere van de release sheet van de vierde CD van Jim Keller is dat de titel van de CD niet klopt. De altijd zorgvuldige Bert Pijpers of een van zijn medewerkers zat er dus even naast. Geen probleem overigens, het doet niets af aan de informatie, die wel degelijk over de CD ‘By No Means’ gaat en niet over ‘The Day Deserved’, zoals het release sheet vermeld. Dat is de nieuwe CD van Doug Hoekstra, die ook op het prachtige label van Bert verscheen. Maar nu dan over de vierde CD van Jim Keller, een man die al zo’n 40 jaar meedraait in de wereld van de muziek. Hij maakte deel uit van de groep Tommy Tutone (San Francisco) in de jaren 80, met die groep maakte hij een hitsingle, ‘867-5309’ (‘Jenny Jenny’, bel haar maar). Vervolgens was hij in New York te vinden om voor Philip Glass actief te zijn. Vanaf 2005 speelt hij weer muziek, met tot dusver 4 CD’s achter zijn naam, waarvan ‘By No Means’ de laatste is. Jim heeft een gerijpte donkerbruine stem, vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Greg Brown, zijn songs hebben verwantschap met blues, pop en folk. Zo is ‘Don’t Get Me Started’ een rocker met een hoofdrol voor de gitaar van David Hidalgo (Los Lobos) , ‘Maria Come Home’ een subtiel liefdesfolkliedje en ‘Pretending’ een poptune die in de jaren 50 kon zijn gemaakt door de zwoele begeleiding en het lekkere ritme. De songs zijn allemaal van Keller zelf, met hulp van – naast Hidalgo – Mitchell Froom op keyboards (and other stuff zegt de hoes) en vooral Byron Isaacs. Om de begeleiding af te ronden: naast Hidalgo speelt de bekende Bob Glaub bas, Michael Urbano drums en percussie en Vonda Shepard zingt op ‘Wild Love’ mee.

Een heerlijke CD, heel aangenaam, heel muzikaal, gewoon top! (Continental Record Services)