Guy Davis, Be Ready When I Call You

Een moment om naar uit te kijken, een nieuwe release van de ultieme blues vertolker Guy Davis, ook wel ‘The Ambassador of the Blues’ genoemd. Zijn voorlaatste CD kreeg een Grammy-nominatie (‘Sonny & Brownies Last Train’, een hommage aan het fameuze blues duo Sonny Terry and Brownie McGhee). De schitterende en zeer gevarieerde nieuweling heeft 13 songs met een totale speelduur van 59 minuten. Twaalf songs zijn originals, geschreven door Davis zelf, nummer 13 is een cover van ‘Spoonful’, de overbekende song die onsterfelijk is geworden door de versie van Howlin’ Wolf uit 1960. De country-blues van Guy Davis wordt gelardeerd met folk en Americana en heeft daardoor een zeer gevarieerde CD opgeleverd met heerlijke rollen voor banjo, waarbij hij duidelijk geïnspireerd is door Pete Seeger, maar de invloed van Woody Guthrie is ook nooit ver weg. Met name in de song ‘God’s Gonna Make Things Over’ komt de geest van de protesthelden Seeger en Guthrie door: het gaat over de onbegrijpelijke slachting in Tulsa, Oklahoma in 1921, toen blanke ‘helden’ zonder aanleiding hun donkergekleurde medebewoners afslachtten. Een niet onbekend fenomeen in de USA en zelfs nog altijd behoorlijk actueel, denk aan de Black Lives Matter beweging van 2020 en daarna. Een aangrijpend nummer, een tekst die ertoe doet. Een andere statement horen we in de titeltrack, waarin wordt stilgestaan bij die mythische happening in de jaren, het moment dat Robert Johnson volgens de overlevering zijn ziel aan de duivel verkocht op de ‘crossroads’, hij zou vervolgens gereed moeten zijn voor de duivel als die hem tot zich riep. ‘Palestine Oh Palestine’ is een andere opvallende song, waarin een mandoline en een stringsectie een belangrijke rol spelen, en een koor voor passende bijzang zorgt. ‘I Got a Job in The City’ doet dan vervolgens denken aan de blues van bijvoorbeeld Elmore James, lekker vet!

Een denderend mooie CD heeft onze blues held Davis afgeleverd. Wat een geweldenaar. Welke blues fan kan het nalaten om de CD aan te schaffen. (Continental Record Services).