T Hardy Morris, The Digital Age Of Rome

Hardy Morris is een Amerikaanse zanger en gitarist. Bekendheid kreeg hij met de psychedelische rockgroep Dead Confederate. De vier muzikanten woonden in of in de omgeving van Augusta, Georgia. De groep produceerde alternatieve country, psychedelische rock en grunge. Het is nog steeds een genot om een van de drie albums van Dead Confederate te beluisteren. Na het uiteen vallen van de groep ging Morris solo verder. Folk en country waren de ingrediënten op debuutlangspeler Audition Tapes in 2013. Twee jaren later was er het door Neil Young geïnspireerde vervolg Drownin’ On A Mountaintop. Op Dude, The Obscure (2018) stonden donkere thema’s en filosofeerde Harris over Amerika en de deplorabele staat van de Amerikaanse politiek van dat moment.

Op The Digital Age Of Rome komen dezelfde en meer thema’s aan bod. De gekte in de wereld van 2021, het materialisme en de onbegrijpelijke politiek keuzes van de leiders in Amerika. Al die wat sombere thema’s leveren een prachtig album op. Morris leent op precies de juiste momenten verbale inspiratie en hoopvolle muziek uit een nabij of ver verleden.

Brad Morgan, drummer in Drive-By Truckers, is een geweldig deel van de ritmesectie op The Digital Age Of Rome. Bassist Adam Landry is het tweede deel van die ritmemachine, maar sluit net zo gemakkelijk aan op akoestische gitaar of bespeelt de toetsen. Morris heeft een fantastische groep muzikanten om zich heen verzameld!

‘Dirtrocker’ opent. Direct is duidelijk dat hier gitaarrock van hoog niveau wordt geproduceerd. De track hangt tegen klassieke Engelse new wave aan, er wordt schitterend en soms zelfs wat lijzig gemusiceerd. Titelnummer ‘The Digital Age Of Rome’ is een liedje met  zwaar aangeslagen gitaarakkoorden. Na de eerste korte gitaarorgie volgen de vocalen van Morris. The digital age of Rome. Criminals on our thrones. Een aanklacht tegen de machthebbers in een fascinerende rocksong. ‘Love Takes’ is opnieuw zo’n rocktrack met veel urgentie. Natuurlijk schieten er namen te binnen, maar het noemen van favorieten uit het verleden zou Morris en zijn kompanen in het heden tekort doen.

‘Just Pretend Everything Is Fine’ is een prima afsluiter. The sun is not shining, it’s burning twice as bright. In simpele woorden het probleem van de opwarming van de aarde neer gezet. T. Hardy Morris gaat de snoeiharde conclusie niet uit de weg. De mens is op weg naar de ondergang, er zal veel ten goede moeten veranderen. Dat is een duidelijke boodschap, Morris doet dat op een indrukwekkende langspeler. The Digital Age Of Rome is er een om vaak te beluisteren. (Normaltown Records)