Parker Millsap, Be Here Instead

Het zijn niet de minste namen die worden genoemd op de wikipedia pagina van Parker Millsap. Naast info over geboorteplek (Purcell, Oklahoma) en de muzikale invloeden (de bijeenkomsten in Pentecostal Church en vooral de verzameling blues langspelers van zijn ouders) staan de artiesten waar hij het podium meedeelde (Jason Isbell, Patty Griffin, Shovels & Rope en John Fullbright). Daarna volgen de releases die Millsap. Debuut Palisade verscheen in 2012, Be Here Instead van 2021 is het vijfde album in een reeks die zeker zal groeien

Naast alle bovenstaande muzikale invloeden moeten er nog twee namen worden genoemd. Millsap heeft zich laten inspireren door The Beatles en dan vooral door Paul McCartney. Een nummer als ‘Dammit’ van Be Here Instead zou zomaar door de Engelse grootheid geschreven kunnen zijn. De luisteraar gaat terug naar de jaren van het debuut McCartney (1970) en Ram (1971) en denkt met ‘Dammit’ een vergeten track te horen van een van deze twee soloreleases van McCartney. Het zegt veel over de hoogte van de muzikale lat die Millsap legt.

De Amerikaan schrijft liedjes waar het verleden in reflecteert. Bij opnames zijn de invloeden uit blues, rock en pop hoorbaar. Prettig in het gehoor liggend, uptempo en zeer vakkundig gemusiceerd. Millsap maakt tijdloze muziek en vindt  met iedere track zijn eigen idioom opnieuw uit. Hij noemt de muziek gospel sex music. En die seks is warm, liefdevol en met hoogtepunten op de juiste momenten.

Voor Be Here Instead vroeg Millsap zijn vaste begeleidingsband naar de studio. Producer John Agnello werkte eerder met Kurt Vile en Sonic Youth. In de studio werden de liedjes live opgenomen en Agnello schroomde niet om af en toe wat zand in de muzikale radar van de groep te strooien. Daarmee wringt het resultaat van de sessies af en toe en worden het eindresultaat alleen maar beter.

In opener ‘Rolling’ is de groep in grote vorm, muzikaal en vocaal is er direct een hoogtepunt.  Na twee minuten en tweeëndertig seconden is de track afgelopen. De luisteraar blijft verbaasd achter na zoveel kwaliteit in slechts iets meer dan twee minuten. In ‘The Real Thing’ zijn er harmonieuze koortjes in een perfect popliedje. De ritmesectie is hoorbaar ingespeeld en legt een ragfijn fundament voor Millsap. In ‘Vulnerable’ is er de leidende rol voor de toetsen en in ‘Inbetween’ is er een rustpunt met akoestische gitaren. Het is alsof het nummer live in de studio is ontstaan. Begeleidingsband en Millsap geven elkaar de ruimte er ontstaat iets moois. In afsluiter ‘Being Alive’ worden de versterkers opengedraaid. Er is niet alleen maar mooi, warm en gospel. Millsap en zijn groep kunnen rocken en zetten studio en kerk in de fik.

Be Here Instead is een tijdloos document. De release verdient prijzen en aandacht, maar vooral draaibeurten in de huiskamer. Achtendertig minuten en achtendertig seconden kwaliteit. Enjoy! (Thirty Tigers)