Steve Cropper, Fire It Up

Steve ‘The Colonel’ Cropper is een inmiddels 79-jarige Amerikaanse muzikant, die wellicht bij het grote publiek wat minder bekend is maar bij insiders als gitarist, songwriter en producer zeer gewaardeerd is.  Op zijn een 21ste had hij zijn eerste hit met “Green Onions” van Booker T. & the MG’s. Veel hits volgden, zo speelde en hij mee op en schreef mee aan onder meer “Knock On Wood” (Eddie Ffloyd), (“Sitting On) The Dock Of The Bay”(Otis Redding), “In The Midnight Hour” (Wilson Pickett), “I’m A Soul Man” (Sam & Dave) enz. enz.  De discografie en aantal grote met wie hij samenspeelde is bijna oneindig. Eind vorige eeuw werd hij in  grotere kring bekend door zijn prominente rol in beide Blues Brothers films. Deze eeuw deed hij het wat rustiger aan, zeker na het overlijden van zijn long-time buddy, bassist Donal “Duck” Dunn in 2012.

Zijn enige solo album “With A Little Help From My Friends” dateert uit 1969, maar dat werd geen onverdeeld succes. Bij de presentatie van de nieuwe CD gaaf hij daar al met een knipoog de reden van aan: “Op mijn nieuwe album zing ik niet.”

Het nieuwe album bevat dertien songs, nou ja, eigen elf. Het instrumentale “Bush Hog” kent drie uitvoeringen, die samen minder dan vijf minuten duren en een in mijn oren wat moeizaam ritme hebben. De overige songs, met als vocalist Roger C. Reale, die dat op prima wijze doet, is niets op aan te merken. De productie van de CD is uitstekend en klinkt eerlijk gezegd nergens gedateerd. Het herkenbare gitaarspel van Cropper staat nog steeds als een huis. Alle nummers op de CD krijgen van mij een dikke voldoende met de titelsong “Fire It Up” en “Two Wrongs” als uitschieters, hoewel dat wellicht voor andere weer andere nummers zijn. De meeste nummers zijn geschreven door Cropper met Jon Tiven en Roger Reale, terwijl achter “She’s So Fine” ook de naam Paul Rodgers is terug te vinden is.

Al met al met deze veteraan in zijn nadagen nog een prima album af te leveren, dat “With A Little Help From My Friends” hopelijk tot een verre herinnering zal doen degraderen.