The Oak Ridge Boys, Front Porch Singin’

De geschiedenis van The Oak Ridge Boys begint tussen een schommelstoel op een veranda en het altaar van de plaatselijke kerk in Knoxville, Tennessee. Wally Fowler formeerde in 1943 de groep The Georgia Clodhoppers. In oorlogstijd presenteerde Fowler gospel en country. In alle nummers was het fundament religieus. In 1958 verscheen het titelloze debuut van de groep die was omgedoopt naar The Oak Ridge Quartet.

In 2021 is er Front Porch Singin’. Producer Dave Cobb zette de release in beweging. Cobb werd door de vier leden van The Oak Ridge Boys gevraagd het album te produceren. If you were sitting on the front porch, what migt you sing? was de vraag van de producer. Joe Bonsall, Duane Allen, William Lee Golden en Richard Sterban namen plaats achter de microfoons en lazen de muziek en de woorden van ‘Unclouded Day’ vanaf een standaard. Front Porch Singin’ had een start.

Ruim dertig minuten muziek op dit album. The Oak Ridge Boys hebben gezocht naar nummers waarbij een woord als hoopvol past. Opener ‘Life Is Beautiful’ is wat dat betreft veelzeggend. Ondanks de vele restricties van de pandemie kijken The Oak Ridge Boys optimistisch vooruit. Ook voor de niet gelovige luisteraar is er veel moois te beluisteren. De stemmen van de vier Boys klinken nog steeds spatzuiver en de gekozen tracks worden door Dave Cobb en de uitgenodigde muzikanten feilloos gespeeld. Slechts uitsmijter ‘When He Calls’ glijdt uit, bij deze track is de religie belangrijker dan de muziek. Het is het kwartet vergeven.

Front Porch Singin’ is een album voor op de veranda. Het is alsof er bij de buren wat muzikanten zijn uitgenodigd die instrumenten hebben meegenomen. Na een drankje en een deel van de kaasplank wordt er een nummer ingezet. Pretentieloos en met veel plezier wordt ‘Life Is Beautiful’ ingezet. De luisteraar kan genieten van vier vocalisten op leeftijd, die met veel plezier de avond naar een warm en gloeiend einde spelen. (Lightning Rod Records)