John Hinshelwood, Called Back (the poems of Emily Dickinson)

Geïnspireerd door het oeuvre van de Amerikaanse negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson, gaf de Schotse folk/singer-songwriter John Hinshelwood aan elf gedichten een muzikale omlijsting en schreef hij drie door haar bezielde instrumentale stukken, voor zijn zesde soloalbum Called Back (is inscriptie op haar grafsteen). De naam John Hinslewood zei me niets, maar het blijkt bepaald geen nieuwkomer. Gedurende decennia is hij zowel solo als in allerhande bands actief (geweest) in het VK en in de VS, waar hij onder meer samenwerkte met Gene Parsons van The Byrds en het podium deelde met Roger McGuinn, Tim O’Brien, Darrel Scott en Kate Campbell en vele anderen. Zijn fascinatie voor het werk van Emily Dickinson ontstond een paar jaar terug, toen haar naam opviel in het Simon and Garfunkel liedje The Dangling Conversation (van het album Parsley, Sage, Rosemary in Thyme uit 1966). Van sommige van haar gedichten wilde hij graag liedjes maken, met zijn eigen verbeelding als uitgangspunt. Door deze persoonlijke benadering, fraaie stijlverscheidenheid, fijnbesnaarde uitvoering en glasheldere productie promoveert Called Back tot een must have voor de (poëzie)liefhebber van ingetogen, soulvolle, melancholische mijmerliedjes.

Het album begint en eindigt met twee atmosferische instrumentale folk tunes: Let It Breathe plus het titelnummer (en Something Precious halverwege). Daartussenin vormen de songs een tamelijk brede waaier aan stijlen, zoals daar zijn: traditionele folk/bluegrass in Sun, Beauty and Truth; jazzinvloeden in To See Her, The Return, Hope, The Wind’s Visit en Murmer; countrysoul/americana in Hunger, Judgement Day en The Wind.

Een groot aantal muzikanten, van beide kanten van de oceaan, werkte mee aan het project, met een navenant grote inzet van instrumenten als staande – en fretloze elektrische bas, dobro, mandoline, fiddle, lap steel, toetsen, akoestische – en elektrische gitaren, (spaarzame) drums en als fijne verrassing trompet, flugelhorn en tenorsaxofoon. Waarbij John’s uitstekende folk stem en prachtige duetzang van een drietal zangeressen, niet onvermeld mag blijven. Called Back verschijnt in digipack en is fraai vormgegeven en gedocumenteerd. (Littleroots Records).