The Flatlanders, Treasure Of Love

Flatlanders is in de USA een naam voor de nieuwe bewoners van de ‘vlakke’ staten Vermont, Maine en New Hampshire. Maar de Americana-kanonnen Joe Ely, Butch Hancock en Jimmy Dale Gilmore, afkomstig uit Lubbock (net als Buddy Holly) in de eveneens ‘vlakke’ panhandle van Texas, gebruikten de naam ook voor hun band, opgericht in 1972. Behalve de drie grootheden was de zingende zaag van Steve Wesson zeer kenmerkend voor het geluid van de band. Er werden opnames gemaakt door de eigenaar van de beroemde Sun Studios. Tussen 1980 en 1995 verschenen vier verschillende CD’s met die opnames uit 1972. Helaas werd de band op dat moment geen succes, waarna de heren afzonderlijk vervolgens grote successen zouden boeken met gave optredens op o.a. Blue Highways. Het trio bleef regelmatig samen optreden, maar pas in 2002 verscheen een 2e CD, “Now Again’, op New West Records. Daarna kwamen ‘Wheels of Fortune’ (2004) en ‘Hills & Valleys’ (2009). Met ‘Treasure Of Love’ is de volgende reünie een feit. En het was het wachten waard. Een prachtige ‘klassieke’ country/alt-country-CD met hoofdrollen voor pedal steel, gitaar, bas en drums. Heerlijke covers naast een paar originals. Geniet van Townes’ ‘Snowing On Raton’, Dylan’s ‘She Belongs To Me’, Johhny Cash’s “Give My Love To Rose’, het onverwoestbare ‘Sitting on top of the World’ in een lekker rockende versie (wie heeft die song niet opgenomen) en vooral ‘The Ballad Of Honest Sam’ van Paul Siebel, de man die in de jaren 70 twee geniale country-albums maakte en daarna in feite van de radar verdween. De tekst begint met : ‘There never was a bad man in the movies that could lie and cheat like Honest Sam’, niets eerlijks aan deze blijkbaar de grootste boef ooit.

Een voltreffer, deze nieuwe Flatlanders. Geniet van de puike begeleiding en met name van de aparte nasale stem van Gilmore. (Thirty Tigers Records).