Broke Fuse, Rocket Ride

Broke Fuse ofwel Jay Moonah komt uit Toronto. In 2020 bracht hij de langspeler Why Should I Be Blue? uit. Een jaar later is er Rocket Ride. “I wanted to bring more rock ‘n’ roll energy, but also try some different things and take some risks. My own tastes are pretty broad, so with the blues as foundation I wanted to see how far I could take the music in different directions.”

Na het beluisteren van Rocket Ride is duidelijk dat Moonah weinig risico heeft genomen. Wel is er met veel energie aan dit album gewerkt. Talent, pit en de juiste muzikanten als gastspeler(s) maken van Rocket Ride een feest om te luisteren, en beter nog om op te dansen.

Jay Moonah is een druk bezet man. Hij maakt niet alleen soloschijven onder de naam Broke Fuse, hij musiceert indie-roots in Uncle Seth en antieke folk in The McFlies, speelt in Scarborough Uke Jam en is gitarist en zanger in rockabilly band Mike McKenna’s Rockin’ Redcoats. Het is wat veel misschien, wat onbekende namen, maar wel een aanwijzing dat de agenda van Moona snel volloopt. De pandemie van 2020 en 2021 was de wat trieste reden om aan Rocket Ride te kunnen werken.

Broke Fuse debuteerde in 2014 met optredens, kwam een jaar later met vier nummers op de release The Underground en in 2015 met vijf tracks op Broke Down + Blue. Daarna werd het tijd voor een langspeler. Why Should I Be Blue? telde slechts acht nummers. Het was alsof Moonah geen heel album vol kon schrijven. Titels als ‘Blow All The Blues Away’ en ‘Bluffer’s  Blues’ waren veelzeggend, maar Why Should I Be Blue? telde minder dan dertig minuten rock ’n’ blues.

Rocket Ride markeert 2021 en telt twaalf nummers! Opener ‘The Stephenson Swamp Song’ is instrumentaal en toch veel zeggend. Moonah is verder teruggegaan in de muzikale geschiedenis van Canada en Amerika. Blues uit de delta, muziek vanuit het moeras. Volgt titelnummer ‘Rocket Ride’. Het is een luchtig rock ‘n’ roll nummertje. Moonah musiceert niet alleen verhalen uit het verleden, hij wil de fan van vandaag de dag amuseren. ‘Strawberry Moon’ is een rock ‘n’ ballade, ‘One Shot’ is bedoeld om te jiven, bij ‘Hear The Rain’ gaat de ukelele voorop en is de regen tijdens de dans nauwelijks voelbaar, ‘Los Detalles De Diablo’ is een veelzeggende titel voor een instrumentaal nummer en in de lome blues afsluiter ‘The Ballad Of Sonny Shade’ neemt Moonah op mondharmonica de leiding. Het is een nummer waarin vijf minuten en dertig seconden kan worden gedroomd over vroeger tijden.

Rocket Ride is een prima release. Jay Moonah mag trots zijn op deze langspeler vol uptempo blues en rock ‘n’ roll met af en toe een noodzakelijke pauze. Voor de luisteraar is er de kans om bijna veertig minuten te dansen. Aftellen: Een, twee, drie en vier. En gaan! (MPLA)