David Crosby, For Free

Wat heeft deze man toch een overlevingsenergie! Op veertien augustus aanstaande wordt hij 80 en ondanks de Covid-19 pandemie waardoor hij niet kon optreden, de chronische tendinitis (peesontsteking) aan zijn handen en het verlies van zijn zoon Beckett Cypher, kreeg hij het toch voor elkaar om een album te maken, beter, een optimistisch klinkend album! Omdat hij niet meer kon en mocht optreden was zijn financiële toestand zo precair geworden dat hij bang was zijn huis te verliezen. Door de rechten op al zijn songs te verkopen aan Irving Azoff’s Iconic Artist Group werd hij in een klap financieel onafhankelijk en hoefde hij die creatief belemmerende druk niet meer te ondergaan. In een interview vertelde hij dat hij juist de afleiding van het maken van een album nodig had om niet in een depressie te raken. Dit album, For Free, een levensreddend project noemt hij het, maakte hij samen met zijn zoon James Raymond, Michael McDonald, Steely Dan’s Donald Fagan en Sarah Jarosz. Met de laatste nam hij de titelsong, For Free, op, oorspronkelijk geschreven door Joni Mitchell.

Het album opent met het optimistische nummer River Rise waarin hij zich voorneemt om de rest van zijn leven niet bang te zijn voor de dood: ‘It’s out of my heart, it’s out of my head, it’s out of my hands, time won’t slip away, let the clock run out, don’t care about it, not today.’ Hij zingt het samen met zijn goede vriend Michael McDonald. Op het nummer I Think I zingt hij meerdere malen de zin ‘I found my way’; hij vertelde dat hij zo blij was dat hij ook dit soort positieve teksten kon schrijven; hij vond het voor zichzelf een doorbraak. De song Rodriguez for a Night, waarvan de tekst van Donald Fagen is en de muziek van David Crosby en zijn zoon Raymond, is een song met een verhaal. Hij vertelde dat hij de tekst niet helemaal kan volgen(!), maar dat het een mooi en vooral erg leuk nummer is. Aan ons als luisteraar om te oordelen dus. Het nummer Secret Dancer gaat over een oorlogs-robot. Echter ontwikkeld deze robot bij zichzelf een geweten en krijgt twijfels over zijn opdrachten en werkwijze. Hij besluit zich afzijdig te houden en neemt zich tevens voor om voortaan als vrouw door het robotleven te gaan. Als zij alleen is danst de robot. Het laatste nummer, I Won’t Stay For Long, is een ballad geschreven door zijn zoon Raymond. Crosby vindt dit het beste nummer van zijn album en zegt hij: ‘It’s such a beautiful fucking song, I cry every time I hear it.’

David Crosby’s nieuwe album is een prachtig album geworden: het is positief, muzikaal en productioneel van hoge kwaliteit en is vooral krachtig. Er wordt op een hemels niveau muziek gemaakt en de close-harmonies zijn wat wij van David Crosby gewend zijn. Ook de hoes is verrassend: David’s portret geschilderd door Joan Baez. Voor mij is dit zeker, sinds lange tijd een van de betere Crosby albums. Hij zingt het zelf en ik kan het alleen maar beamen: ‘I found my way’.(BMG)