Robert Billard & The Cold Calls, Stop

Architect en muzikant. Robert Billard heeft minimaal twee passies en deze strijden zo nu en dan om voorrang. Billard ontwerpt gebouwen en schaaft met heel veel plezier aan nieuwe liedjes. In 2020 kwamen de passies bij elkaar. De Canadese bard ontwierp en hielp bij de bouw van Fifth Chord Studios in Vancouver, New Westminster. Natuurlijk boekte de architect studiotijd om de muzikant aan de slag te laten gaan. Langspeler Stop is het resultaat.

Al meer dan dertig jaren maakt Robert Billard muziek. In 1993 was er het album Passages, een jaar later This Land, This Sea. Het waren releases gevuld met originele folkmuziek en nummers met teksten die intelligentie verraadden. Daarbij beklom Robert Billard met zijn begeleidingsband The Cold Calls menig podium en werkte op deze manier aan een gestaag groeiende schare fans.

Robert Billard heeft voor Stop een fantastische groep muzikanten naar de studio uitgenodigd. The Cold Calls werden gevuld met Clayton Hill op drums, Guy Wilson-Roberts verving Hill zo nu en dan, Alexander Boynton op basgitaar, Tony Springer op gitaar en JW Jones eveneens op gitaar. En dat is nog maar een kleine greep uit alle muzikanten die langs kwamen. The Cold Calls is een zoekplaatje, een allegaartje van bekende en onbekende muzikanten die in alle gevallen de mix van folk en blues perfect begrijpen.

Voor openingsnummer ‘Road To Nowhere’ wordt de naald van een pick-up in de groef getild. Billard opent op gitaar en na een kort couplet vallen The Cold Calls in. ‘Road To Nowhere’ is emotie en blues van het zuiverste water. Volgt ‘Six Ptarmigan’, een rocktrack waar de luisteraar op mag dansen. ‘Waiting For The Land To Dry’ is onvervalste blues. Billard lijkt zich net iets meer op zijn gemak te voelen bij de geur van moerassen, ofwel als de muzikale geschiedenis zestig of zeventig jaren wordt teruggedraaid. ‘Groove’ is een stampende track waar de gitaar en het orgel om voorrang strijden. De uitslag blijft onbeslist. ‘Well Enough Alone’ is een typerend liedje van Robert Billard. Hij put passages uit persoonlijke verhalen en vertaalt deze naar de teksten voor zijn liedjes. Relaties leveren verhalen op en een aantal van deze gebeurtenissen zijn het fundament voor nieuwe nummers. Billard vertelt geen platitudes, hij verhaalt.

‘Home’ is de fraaie afsluiter van Stop. Het orgel bepaalt de sfeer van het intro. Zangeres Tonye Aganaba vervult een hoofdrol in de blues track. Daarmee is Stop een meer dan verdienstelijke plaat. Billard heeft tien degelijke songs geschreven. De meerwaarde van dit album is The Cold Calls, een verrassend sterk zoekplaatje in de Canadese muziekgeschiedenis. Op zoek! (Independent)