Megan Lacy, Salvation

De noodzakelijke handelingen om het album af te spelen verlopen als vanzelf. Dat geeft ruimte om enigszins vooruit te lopen op wat komen gaat. Megan Lacy, een voor mij nieuwe naam maar in de enorme veelheid aan releases kan dat al snel gebeuren. Ik hoor de eerste akkoorden, ik hoor haar stem ik hoor bijna gelouterde muziek en denk gelijk: haar andere albums moet ik heel snel traceren want ik wil alles horen.

Helaas of niet helaas dat is de vraag. “Salvation” is het debuut van Megan Lacy. Geboren in Californië, vertoevend in Austin, Texas. Er zijn dus geen andere albums en dat geeft maar weer eens aan dat er in het verborgene muzikanten “rondspelen” die gehoord zouden moeten worden. Op de lokale kleinere podia is Lacy al wel te vinden. Op, soms met country poëzieplaatjes opgeleukte, affiches staat haar naam met enige regelmaat tussen andere “verborgenen”. Laat “Salvation” een begin zijn van een prachtige carrière zonder in de klauwen te vallen van producenten met de nadruk op centen.

“Salvation” is geproduceerd door Justin Douglas in zijn opnamestudio “King Electric Recording” De man is bekroond en heeft meegewerkt aan talloze opnames die uiteindelijk in de prijzen zijn gevallen. Nu krijgt iedereen prijzen in Amerika dus korrels zout zijn op hun plaats maar voor Megan Lacy betekent het dat ze haar album in een prachtige kleine vintage studio heeft opgenomen en nu komt het: ‘waar Justin Douglas met een zestal medemuzikanten helemaal begrepen heeft waar het in de muziek van Lacy om draait’. Heerlijk om op de site van “King Electric Recording” te lezen dat muzikanten in deze studio tegen een sterk gereduceerd tarief met behulp van ervaren technici in een stressvrije omgeving naar hartenlust kunnen opnemen. “Kom eerst vrijblijvend een kop koffie drinken, de deur staat open”. Het hele opnameproces ademt intimiteit en dat is te horen.

“Salvation” bevat vijf songs. Vijf diep uit haar gevoelsleven ontsproten songs maar zo poëtisch geschreven dat ze niet als “verwerking” overkomen en voldoende ruimte geven om herkenbaar te zijn. In de titelsong beschermt haar moeder haar dochter door haar op afstand te houden. Een tekst om te ondergaan. Een muziekstuk om te ondergaan want uitermate fijnmazig uitgewerkt met gitaar, piano, kleine percussie fragmenten en de heldere maar niet te hoge zang van Lacy. Direct een hoogtepunt naar mijn smaak. “Don’t Rest” klinkt klassieker dan de titelsong. Langzame en bedachtzame song over een rusteloos hoofd in de nachtelijke uren. Haar lichte zang ondersteund door mild echoënd snarenspel. “Carolina” een prachtig levenscyclisch lied. Ook deze song heeft dat bedachtzame en dat zorgvuldige wat Lacy’s songs zo typeren. “No Better”, een liefdeslied met een prachtige “overwegende” lading. Uitermate gevoelig als ik ben voor Cowboy Junkie achtige tempo’s en melodielijntjes, raakt de sfeer van deze song bij de eerste tonen een prettig melancholische snaar. Heel fraai hoe bas en percussie de song duwtjes geeft. Met “Watch This” zet Lacy het raken van snaren gewoon voort. De song vat de thema’s van de vorige songs samen. Allemaal thema’s die je kunnen leren vooruit te kijken en hoopvol op pad te gaan in je verdere leven. Een mooi concept.

Met “Salvation” overstijgt Megan Lacy de “poëzieplaatjes affiches” met honderden procenten. Ik begon te zeggen dat de titelsong een hoogtepunt is. Na helemaal in het album gekropen te zijn weet ik dat niet meer zo zeker. Er zijn er meer op dit album. Mocht Megan Lacy “ontdekt” worden dan hoop ik dat de kleinere podia haar voorkeur blijven houden. Wel graag de kleinere podia over de hele halve wereld.