The Steel Woods, All Of Your Stones

Een motor komt aan rollen. De bestuurder parkeert de machine in de schuur. Hij pakt een bijl en hakt wat hout in stukken. Na een minuut en zeventien seconden is er warmte uit de houtkachel en wordt een muziekinstallatie aangezet. ‘All Of Your Stones’ van The Steel Woods klinkt.

The Steel Woods is een kwartet uit Nashville. Het viertal maakt muziek die zwaar op de zuidelijke Amerikaanse rockmuziek leunt. Er is een vleug country en meer dan genoeg ruimte voor makkelijk mee te brullen teksten. In ‘I Need You’ wordt Wes Bayliss geholpen door gaste Ashley Monroe. De tortelduifjes zingen elkaar per mobiel toe. Liefde tijdens de pandemie in simpele zinnen.

Oh baby I love you,
What more can I say?
Oh baby I need you.
I miss you more every day.

Zanger en gitarist Bayliss heeft geen rijmwoordenboek nodig. De boodschap van liefde is duidelijk, hij houdt van zijn meisje.

Debuut Straw In The Wind verscheen in 2017, opvolger Old News was er twee jaren later. All Of Your Stones is de titel van album nummer drie. Op de eerdere releases eerde de groep Black Sabbath met covers, nu zijn ze de richting van Lynyrd Skynyrd ingeslagen. De mix die The Steel Woods de luisteraar voorzet is intens en moet vooral luid gedraaid worden.

Op 16 januari 2021 overleed gitarist Jason ‘Rowdy’ Cope plotseling. Samen met Bayliss stond Cope aan de wieg van The Steel Woods. Het overlijden van Cope was een klap voor de groep. Het geeft titels als ‘You’re Cold’, ‘You Never Came Home’ en ‘Ole Pal’ een extra betekenis.

All Of Your Stones is een klassieke rockplaat, de zuidelijke rock spat werkelijk uit de boxen. Het is heerlijk om muziek te beluisteren die stevig in de geschiedenis wortelt. Bij elke track op deze langspeelplaat klinkt de bel van de historie, elke riff riekt naar het verleden en bereikt de luisteraar in het heden. The Steel Woods maken zware bluesrock die toch luchtig is, rootsmuziek die de liefhebber bij de kladden grijpt. Daarbij brengt de dood Jason ‘Rowdy’ Cope een snik in veel van de teksten. All Of Your Stones overtuigt en ontroert. (Thirty Tigers)