Todd Snider, First Agnostic Church Of Hope And Wonder

In ‘Agnostic Preacher’s Lament’ spreekt de Amerikaanse bard Todd Snider de schepper aan. Of de vader in de hemel er voor kan zorgen dat er een redelijke keuze wordt gemaakt over diegenen die worden toegelaten. I don’t know if you excist and if you don’t that’s your business zingt Snider. Hij vertelt daarna dat iedereen een hemel wil, die beter is dan de huidige maatschappij. En daarom zijn er heel veel mensen die maar niet moeten worden opgenomen in de gemeenschap daar boven in de wolken. Of de hemelse vader een beetje zou willen meewerken, zo dringt de singer-songwriter aan. En hij doet een bekentenis: Also I took a lot of money from this people. And they are starting to ask a lot of questions. So, forgive me or whatever. Heerlijk, de misschien wel gelovige Snider spottend in gesprek met de schepper.

Todd Snider zag het allereerste licht op 11 oktober 1966 in Portland, Oregon. Het gezin verhuisde naar Houston, Texas maar Snider verliet het gezin op 15-jarige leeftijd. Na de middelbare school vertrok hij naar Santa Rosa, California. Bij een concert van Jerry Jeff Walker zag hij dat een solo spelende muzikant zalen kon vullen. Snider wist wat hij verder wilde met zijn leven.

Idool John Prine huurde hem als assistent. Snider speelde als voorprogramma en hielp de wat oudere Prine in de studio. Snider had een baan en een leerplek. Songs For The Daily Planet was in 1994 een overtuigend debuut.

I was just trying to come up with the best … most open hearted … well-thought-out lyrics I could come up with. I wanted every song to be sad and funny at the same time, vulnerable and entertaining at the same time, personal and universal at the same tim. In enkele zinnen een eigen recensie van de jonge muzikant.

Todd Snider heeft intussen een achttiental langspelers op zijn naam staan. En om met de deur in huis te vallen, First Agnostic Church Of Hope And Wonder is een absoluut hoogtepunt in deze lange rij. Snider speelt superieure folkrock, declameert onderkoelde teksten en huldigt vol overtuiging de helden die in eerdere stadia van zijn carrière belangrijk waren. Het geloof is daarbij een middel en zeker geen doel!

First Agnostic Church Of Hope And Wonder is in tien nummers de getuigenis van een talentvolle singer-songwriter. In het kerkgebouw waar hij staat getuigt hij van zijn liefde voor muziek. ‘Never Let A Day Go By’, ‘Sail On My Friend’ en ‘Battle Hymn Of The Album’ zijn veel meer dan liedjes voor een religieuze luisteraar.

Todd Snider mag nog lang niet afreizen naar het hiernamaals. Ook dit album bewijst weer hoe vitaal en belangrijk deze Amerikaanse singer-songwriter is. Schitterende titel overigens: First Agnostic Church Of Hope And Wonder. (Thirty Tigers)