Endrick & The Sandwiches, Sunny Soul

Zesentwintig minuten en zevenendertig seconden! Het nieuwe album van Endrick & The Sandwiches is in een vloek en een zucht voorbij. Langspeler Sunny Soul heeft negen nummers, waarbij opener ‘Mambo Intro’ zesenveertig seconden telt en track ‘You Don’t Need A Crowd To Be A Star’ na zevenenvijftig stopt. Eigenlijk staan er dus zeven nummers op deze langspeler. Langspeler? Nou nee, geen langspeler. Sunny Soul is een minialbum! En dat is vooral voor de luisteraar jammer.

Endrick & The Sandwiches komen uit Montreal, Canada. Voorganger Endrick Tremblay is een multi-instrumentalist die ook de meeste nummers componeert. De groep werd vooral bekend door het harde werken op de planken en de venijnige rhythm en blues. Sunny Soul is het derde album van de groep en is opgenomen tijdens de coronapandemie. Tremblay kijkt optimistisch vooruit. Er was even geen behoefte aan scherpe, vinnige muziek. De zonnige dagen liggen voor ons en op een van die mooie dagen is het goed dansen op de nummers van Sunny Soul.

Na het korte ‘Mambo Intro’ is er het swingende ‘Cheeseburger Blues’. De bas van Simon Éthier zet de toon voor een lome dans, ‘Mama’s Rollerblade’ laat de zon in én buiten de studio schijnen waarna ‘Hot Spot’ uitnodigt voor een laatste dans na een zwoele avond. The Sandwiches kunnen muzikaal de zon laten schijnen, Tremblay heeft aan een paar zinnen per nummer genoeg en herhaalt deze (bijna) eindeloos.

Bij het beluisteren van de release is er ook steeds de gedachte aan Fun Lovin’ Criminals. Endrick & The Sandwiches verpakken dezelfde glimlach in hun muziek. De luisteraar mag bewegen en grijnzend staan de muzikanten op de planken. Zeven nummers, een intro en een track van minder dan een minuut! Het is een opvallende keuze voor Endrick & The Sandwiches. Sunny Soul duurt niet lang genoeg en overtuigt om die reden niet volledig. (Big In The Garden)