Joseph Spence, Encore, Unheard Recordings of Bahamian Guitar and Singing

Voor wie de man niet kent, Joseph Spence (1910-1984) is een gitarist/vocalist van de Bahama eilanden, te vinden ten westen van het zuiden van de USA en ten noorden van Cuba. Op Folkways Records verschenen diverse CD’s van , zoals de opnamen in 1959 van musicologist Sam Charters: ‘Bahamian Folk Guitar: Music from the Bahamas’. Spence was een belangrijke invloed voor o.m. Ry Cooder en luisterend naar Cooder’s gitaarspel op zijn eerdere CD’s is dat duidelijk te horen. Spence gromzingt, kraakzingt en improviseert er lustig op los op zijn gitaar. We horen bijzondere versies van voor ons vertrouwde songs als ‘Down By The Riverside’ en ‘Give Me That Old Time Religion’. ‘Run Come See Jerusalem’ is een door de Bahamian John Roberts geschreven verhaal over het zinken van de Pretoria in 1929 voor de kust van hoofdstad Nassau van de Bahama’s. Spence was er getuige van en haalde lichamen uit het water. ‘Brown Skill Girl’ kennen we van Harry Belafonte, Spence’s versie is uiteraard veel minder ‘glad’. ‘The Crow’  is een soort slavenlied, heerlijk ongepolijst, je hoort ze zingen in het ruim. ‘Death and the Woman’, een spiritual, hier als live opname met een vrouwelijke harmonie-vocal, is een verhalende song met alleen spaarzame gitaarbegeleiding en indringende zang in vraag- en antwoordvorm. ‘The Glory of Love’ kennen we ook, een hit van Dean Martin in 1966, een song geschreven in 1936, een uitvoering die uiteraard ver afstaat van die van crooner Martin. Mijn persoonlijke favoriet is een hymn, “That Glad Reunion Day’. Ooit nam Iris Dement de song op, wat een prachtige melodie. Een favoriet van veel TV-preachers in de USA.

Spence is een fenomeen, hij zal niet iedereen behagen, maar de muziek heeft een zeggingskracht en blijft hangen. (Smithsonian Folkways Recordings)