Take Root Festival verplaatst naar binnenstad van Groningen

De cijfers dalen en de eerste stappen naar het normaal worden voorzichtig gezet. Een goed moment dus om iedereen die onze kroeg regelmatig bezoekt op te hoogte te brengen van het laatste nieuws over het TakeRoot, Festival. Op zaterdag 6 november vindt in Groningen de 23e editie plaats. Ditmaal is niet De Oosterpoort het epicentrum van de roots en americana, maar de Groningse binnenstad. Ongeveer vijftien voornamelijk Noord-Amerikaanse acts spelen verdeeld over vijf locaties: de Stadsschouwburg, Grand Theatre, Huize Maas, Der Aa-theater en de Lutherse Kerk. Bijzondere locaties die op slechts enkele minuten loopafstand van elkaar liggen. Vandaar: TakeRoot Downtown.

In mei maakten we de eerste vier grote namen bekend die naar TakeRoot Downtown komen. Inmiddels hebben nog vijf andere acts hun handtekening geplaatst. We zetten de negen bevestigde namen op een rij.

NIEUW!

Thomas Gabriel
Thomas Gabriel is de oudste kleinzoon van een van de invloedrijkste muzikanten van de twintigste eeuw: Johnny Cash. Al bij de openingstrack van zijn debuutplaat Long Way Home hoor je de gelijkenis met zijn beroemde grootvader. Tegelijk creëert Gabriel met een mix van country, americana en rock en zijn uit het leven gegrepen teksten zijn eigen sound.

Native Harrow
Native Harrow verweeft de Britse folktraditie met de zonnige Westcoast-sound. Een snufje Fairport Convention hier, een beetje Carole King, Joni Mitchell en James Taylor daar. Luister naar het in 2020 verschenen Closeness en je krijgt het gevoel of je in een tijdmachine stapt.

The Ghost Of Paul Revere
Bluegrass, folk, altcountry, indiepop, meerstemmige zang, fris tokkelende banjo’s, soulvolle blazers en bluesy mondharmonica: je hoort het allemaal op het in 2020 verschenen derde album Good At Losing Everything van het uit Portland (Maine) afkomstige The Ghost Of Paul Revere.

Natalie Bergman
Natalie Bergman ken je wellicht van het duo Wild Belle, dat ze vormt met haar broer Elliot. In mei verscheen via Third Man Records, het label van Jack White, haar solodebuut Mercy, waarop ze traditionele gospel voorziet van een laag soul, pop en psychedelische rock.

David Keenan
De Ierse singer-songwriter David Keenan gaf in 2020 zijn visitekaartje af met het indrukwekkende A Beginner’s Guide To Bravery. Met de pen van een dichter verpakt hij zijn verhalen in liedjes, waarin je invloeden hoort van grote namen als Van Morrisson, Tim Buckley en David Gray.

EERDER BEVESTIGD

Courtney Marie Andrews
Courtney Marie Andrews wordt vaak vergeleken met grootheden als Emmylou Harris, Linda Ronstadt en Dolly Parton. Op haar vorig jaar verschenen album Old Flowers verpakt ze het verdriet om haar verbroken liefdesrelatie in tien breekbare en betoverende countrysongs.

Damien Jurado
Het tempo waarin Damien Jurado albums uitbrengt is amper bij te houden. In mei verscheen Jurado’s eerste release op zijn eigen label Maraqopa Records: The Monster Who Hated Pennsylvania.

The Colorist Orchestra & Howe Gelb
Voor het later dit jaar geplande album Not On The Map sloeg The Colorist Orchestra de handen ineen met de Amerikaanse singer-songwriter Howe Gelb, oprichter van de baanbrekende altcountryband Giant Sand.

Black Lips
Black Lips bestookt het publiek al achttien jaar met gruizige garagerock, maar op het recente Sing In A World That’s Falling Apart vaart de groep met deinende country, folky americana, dwarse rockabilly en stampende honky-tonk een totaal andere koers.

FESTIVALINFO

TAKEROOT DOWNTOWN
Zaterdag 6 november, 16.00 uur
SPOT/binnenstad Groningen
Ticket: € 32,50 (incl. servicekosten)
Kaartverkoop via takeroot.nl
Tickets kun je op de dag van het festival omwisselen voor een polsbandje waarmee je toegang krijgt tot de verschillende locaties.