Fred Piek en Rens van der Zalm, Singles

Na John Mayall als muzikale blues held ontdekt te hebben werd ik eind jaren zestig overvallen door een andere tak van folk: de Gealic tak. Aanvankelijk door de ruwe bolster blanke pit muziek van de Dubliners maar al vrij snel kwam Planxty om de hoek kijken met, voor mij, Christy Moore als grootmeester van de Ierse muziek. Mijn ontwikkeling bleef echter niet stilstaan en de folk en folkrock uit de UK deed zijn intrede. Fairport met Sandy Denny als onweerstaanbare zangeres en Pentangle met o.a. de weergaloze bassist Danny Thompson. Laat ik maar ophouden want als ik de familie Waterson/Carthy (en vele anderen) oversla, doe ik allerlei mensen tekort.

In ons landje was het aanmerkelijk stiller tijdens de folk revival aan de andere kant van de Noord- en Ierse Zee. De Ierse, Schotse en Engelse muzikanten staken weliswaar regelmatig over om te komen optreden maar Nederlandse muzikanten waagden zich in veel mindere mate aan folkmuziek. Traditionele muziek uit ons landje was, en is, er wel maar vrij marginaal en niet zo sterk in de volksaard geworteld als aan de overkant. En toch: naast enkele meer traditionele folk bands als “Folcom” verscheen de folkrockband “Fungus” (standplaats Vlaardingen) op de podia van menig jeugdhonk en muziektempel. Tussen ’74 en ’79 produceerden ze vijf albums met eigenzinnige bewerkingen van zowel Nederlands- als Engelstalige folksongs en een enkele cover van muzikanten als Richard Thompson. Fraaie akoestische ballades afgewisseld met elektrisch verstevigde zeemans- en vissersliederen. Er viel te luisteren en te feesten. Daar waar de oude teksten een macabere kant op gingen arrangeerde Fungus een navenant dreigende sfeer. Fungus houdt op te bestaan maar treedt nog een aantal keren op rondom de uitgave van de verzamelde albums in 2001.

Ieder gaat zijns weegs. Zo ook Fred Piek en Rens van der Zalm. Fred Piek richt “The Amazing Stroopwafels” op, maakt een vijftal solo albums en zet zich in brede zin in voor folk- en roots muziek. Op het album “Ballads” uit 2015 vertolkt Piek met zijn karakteristieke “voor de folk gemaakte” stem en akoestische gitaar 12 traditionele pareltjes.

Snarenman Rens van der Zalm zet zijn carrière aanvankelijk voort in de folkgroep “Wolverlei” en doorkruist daarna het land (en iets daar buiten) samenwerkend met muziekmakers als Harry Sacksioni, Raymond van het Groenewoud, Andy Irvine en in de band van Frank Boeien.

Tot rust komen na een lange muzikale loopbaan betekent, in het geval van Piek en van der Zalm, van tijd tot tijd samen aan de muzikale keukentafel gaan zitten om folk songs te spelen en op te nemen. Songs die ze uitermate zorgvuldig arrangeren en uitvoeren. Semi-akoestisch met snuifjes elektrische gitaar, contrabas, mandoline, hammond, accordeon, viool en dulcimer. Drie Engelstalige traditionals en twee Nederlandstalige songs waaronder Pieks song “Soms Een Moment”. Eerder uitgebracht op het meer pop gerelateerde album met dezelfde titel uit 1988. Nu prachtig folk gerelateerd gearrangeerd. Een aangrijpend lied over opflakkerende herinneringen van een man met een haperend geheugen. “De Scholen Haring” is een uit het Engels vertaalde en naar de Vlaardingse vissers situatie uit het verleden omgebogen ballade. Een melancholieke jongensdroom. Hoe klein kon de wereld zijn dus klein en gedragen gespeeld. “Lord Randell”, echt zo’n fraaie vroeg negentiende-eeuwse mysterieuze ballade. De milde muzikale interpretatie van Piek en van der Zalm maakt dat de tekst je extra doet opveren. “A Swallow Song” en “Children Of Darkness” zijn songs van de Amerikaanse dichter/zanger Richard Farina. Beiden zijn veelvuldig gecoverd. De één nog fraaier dan de ander dus best gewaagd om er aan te gaan staan. Des te mooier om te horen met hoeveel detaillering en overtuigingskracht de songs gebracht worden. “A Swallow Song” poëtisch en dromerig. “Children Of Darkness” alsof het in de UK geschreven had kunnen zijn.

Met het klimmen der jaren is Fred Pieks stem bepaald warmer geworden. De speelstijl van Rens van der Zalm is die van een kalm gedreven alleskunner. Samen laten ze met een creatieve vanzelfsprekendheid de schoonheid van de folksong herleven. Wellicht komen

deze en meerdere songs op een volledig album. Het duo werkt er rustig aan. Geduld is een schone zaak maar pluk alvast deze liederen van de streaming sites en je komt de wens naar meer zeker tegen.